Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sedam grešaka s doručkom zbog kojih ne možete smršati

Preuzmite sliku

Popularno

Bez obzira na to kakav stav imate prema prvom jutarnjem obroku, on može poboljšati vaše zdravlje i pozitivno utjecati na opseg vašeg struka.

Problem nastaje kada biramo kalorijske “bombe”, odnosno namirnice pune šećera i masti koje imaju suprotan učinak od željenog.

Izbjegavamo proteine

Kremasta kafa i kolačić poput muffina čest su izbor ako prvi jutarnji obrok jedemo s nogu, izvan kuće. Riječ je o finoj kombinaciji za oči i želudac, kojoj nažalost nedostaje proteina. Istraživanja su pokazala da doručak baziran na proteinima uravnotežuje količine šećera u krvi i smanjuje nagle napade gladi. Pokušajte započeti dan s dva tvrdo kuhana jaja i jabukom ili jogurtom u koji ste dodali chia sjemenke.

Pretjerujemo sa sokom

Voćni sok može biti odličan izvor vitamina i minerala, ali nije alternativa konzumaciji voća. Za usporedbu, jedna prosječna naranča ima oko šezdeset kalorija, dok čaša soka od istog voća ima gotovo dvostruko više. Pritom valja znati i da u soku nedostaje prehrambenih vlakana, kojih ima u obilju u prirodnoj voćki. Nova studija objavljena u časopisu Appetite pokazala je i da osobe koje piju mnogo soka imaju veći krvni pritisak od onih koje to čine tek povremeno.

  • Jedemo krive masti

    Poznato je da tijelo treba masti da bi moglo normalno funkcionisati. Ali to ne znači da treba s njima pretjerivati, a posebno ako je riječ o zasićenim masnim kiselinama poput maslaca. Poznata njujorška nutricionistica Bonnie Taub-Dix predlaže pravilnu distribuciju masnoća, pa za doručak preporučuje kombinaciju zdravih masti poput grčkog jogurta s malo nasjeckanih oraha.

    Dodajemo umjetna sladila

    Ako nešto nema kalorija, ne znači i da nema negativnih posljedica na naša tijela. Studija iz časopisa Nature pokazala je da umjetna sladila mogu narušiti ravnotežu bakterija u želucu koje rezultiraju pojačanom potrebnom za fruktozom kako bismo se osjećali zadovoljnima. Nutricionistica Brooke Alpert iz tvrtke B Nutritious sugerira ispijanje kafe bez ikakvih zaslađivača, ali s dodatkom začina poput cimeta, koji će potaknuti rad metabolizma.

  • Predugo čekamo na doručak

    Ako prvi obrok u danu jedemo tek nakon nekoliko sati od buđenja, odnosno tek kad vas podsjeti kruljenje želuca, veće su šanse da ćemo pretjerati s konzumacijom hrane te završiti s kakvom kaloričnom bombicom u ruci. Iako ne postoji službeni raspored kada bismo trebali jesti prvi obrok u danu, valja pripaziti da nam tijelo nije izgladnjelo.

    Ne pazimo na veličinu namirnica

    Vjerovali ili ne, veličina namirnice utječe i na količinu hrane koju unosimo u organizam. Studija sa Sveučilišta Penn State pokazala je da osobe pojedu i do osamdeset kalorija više po obroku kada konzumiraju žitne pahuljice manjeg oblika. Glavni je razlog za to što mjere željenu količinu “odokativnom” metodom. Umjesto toga koristite se kuhinjskom vagom i pojedite upravo onoliko hrane koliko treba vašem organizmu.

    Jedemo preobilne obroke

    Preskakanje doručka nepovoljno utječe na organizam, kao i preveliki obroci. Velike količine hrane opteretit će tijelo, usporiti metabolizam te vas uspavati. Umjesto toga treba birati obroke sastavljene od uravnoteženog omjera proteina i ugljikohidrata koji nam daju dovoljno energije za početak radnog dana. (zadovoljna.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , , ,