Petak, 2. Juna 2023.
Tuzlanski.ba logo

Sedam ginekoloških simptoma koje ne smijete zanemariti

Preuzmite sliku

Ginekološko zdravlje svake žene je dragocjeno i na mnogo načina je povezano sa njenim cjelokupnim zdravljem.

Mnogo toga se može promijeniti tokom godina, od puberteta do menopauze, ali jedno ostaje konstantno: Za sve što odstupa od uobičajenog i normalnog za naš organizam, obavještavamo ginekologa. Ne zaboravite da je prevencija najbolji lijek.

Ovo su 7 simptoma o kojima treba razgovarati sa ginekologom:

Krvarenje između menstruacija

To može biti sindrom policističnih jajnika, endometrioze, problemi sa štitnom žlijezdom ili znak da vaša kontracepcijska pilula ne radi kako treba. Krvarenje između menstruacija može biti nešto bezazleno, kada govorimo o kapi krvi, kao što je ovulacija, ili nešto ozbiljnije, kao što je simptom raka grlića materice, prenosi Ženski magazin.

Krvarenje ili bol tokom seksualnog odnosa

To može biti zbog hlamidije ili druge infekcije, raka vagine ili grlića materice, upala grlića materice ili fibroma. Problem može biti i zbog suhoće vagine koja je jedan od simptoma menopauze.

Obilnija menstruacija nego obično

Ovo se dešava zbog problema sa štitnom žlijezdom, endometriozom, polipa ili infekcija kao što je hlamidija. Takođe promjene u toku menstruacije mogu biti povezane sa premenopauzom.

Teški menstrualni bol

Ovo može biti zbog cista, policističnih jajnika ili endometrioze. Razgovarajte o tome sa svojim doktorom.

Neredovne ili izostanak menstruacije

Pored trudnoće ili vanmaterične trudnoće, izostanak menstruacije može biti povezan sa menopauzom, problemima sa štitnom žlijezdom ili sindromom policističnih jajnika. Međutim, neke žene primjećuju da otprilike jednom godišnje iskuse značajno kašnjenje menstruacije. U svakom slučaju, razgovarajte o tome sa svojim ljekarom.

Vaginalni sekret neprijatnog mirisa

Ovaj simptom može značiti bakterijsku vaginozu, infekciju, hlamidiju ili drugu polno prenosivu infekciju.

Bol u karlici ili vagini

Ovaj bol može biti posljedica fibroma materice, endometrioze, cistitisa ili polno prenosive bolesti kao što je hlamidija. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje