Ponedjeljak, 25. Maja 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Saznajte šta znače akne koje se uvijek pojavljuju na istom dijelu lica

Posebnu pažnju treba obratiti na akne i bubljice koje se uvijek pojavljuju na istom dijelu lica jer najvjerojatnije ukazuju na neki zdrastveni problem

Zaista nije lako nositi se s bubuljicama, na kojem se god dijelu našeg tijela nalazili.

Neke bubuljice rezultat su naše prehrane, pretjeranog diranja lica prstima i stresa, no za neke postoji puno dublji razlog koji ne možete riješiti losionom iz parfimerije.

Posebnu pažnju treba obratiti na akne i bubljice koji se uvijek pojavljuju na istom dijelu lica jer najvjerojatnije ukazuju na neki zdrastveni problem.

Kod velikog broja žena, bubuljice se pojavljuju na području čeljusti, a za to možemo kriviti  – hormone!

Upravo ove bubuljice jako često ukazuju na probleme s hormonima i policistične jajnike pa su odličan pokazatelj da bi se hitno trebali zaputiti ginekologu kako bi dobili pravilnu terapiju.

Ako bubljice često dobivate na nekom drugom području, pogledajte naš mali vodič i doznajte na što ukazuju:

Područje nosa i čela

Akne na područjima nosa i čela tipične su za tinejdžerske godine te za razdoblja u kojima ste izloženi stresu. Preventivno nanosite proizvode protiv akni na taj dio lica kada znate da ulazite u stresno razdoblje života, kao što je na primjer kraj školske godine, vrijeme ispitnih rokova i slično.

Područje uz tjeme

Javljaju li vam se akne na dijelovima lica kraj kojih vam počinje rasti kosa, vjerovatno je razlog upravo upotreba proizvoda za kosu. Možda ste pretjerali s nanošenjem proizvoda za oblikovanje ili njegu kose i oni su začepili pore na tom dijelu licu. Ubuduće pripazite na taj dio lica, a ako i dalje nastavite primjećivati akne na tom dijelu, javite se svom dermatologu.

Obrazi

Najčešći uzrok akni na području obraza je doticaj prljavim rukama ili telefonom. Sve što često prislanjate na lice može začepiti pore i zaraziti lice bakterijama, a upravo su mobitel i ruke najčešći krivci. Svaki dan čistite mobitel antibakterijskim maramicama, a ruke držite dalje od lica.

Područje oko usana

Najvjerovatniji problem su vaše prehrambene navike. Pretjerano kisela i masna hrana mogu pogubno djelovati na vaš ten, a problemi s aknama očitovat će se upravo na ovom dijelu lica. Hranite se zdravije, a kad god jedete nešto masno ili kiselo maramicama za lice temeljito obrišite dio oko usana.

Prsa i leđa

Najčešći uzrok akni na ovim područjima je neadekvatna odjeća. Ukoliko vježbate, trebali biste izbjegavati vježbanje u pamučnoj odjeći jer ona upija znoj i zadržava bakterije. S druge strane, kada ne vježbate, trebali biste izbjegavati sintetičke materijale i nositi odjeću od prirodnih materijala zahvaljujući kojoj koža neometano diše. (index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,