Srijeda, 23. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Samodijagnoza intolerancije ili alergije na hranu novi je poremećaj u prehani

alerdija intolerancija na hranu
Preuzmite sliku

Brojne su prednosti zdrave prehrane, no pojavila se i jedna negativna, nutrichondria. Ovaj novi oblik poremećaja u prehrani stručnjaci su opisali kao ”sklonost samodijagnozi intolerancije ili alergije na hranu temeljem pretpostavki ili manjkavih dokaza”.

Ako poznajete nekoga ko tvrdi da je intolerantan na gluten ili laktozu, a nema medicinske dokaze, moguće je da ta osoba pati od ovog stanja koje zahvata jednu od tri osobe.

Gotovo polovica Britanaca vjeruje da imaju alergiju na neku hranu ili je ne podnose, a samo 15 posto njih se podvrgnulo alergološkim testiranjima.

Prema podacima dostupnim na DNAFi-ut, nutrichondria najčešće zahvaća osobe stare od 25 do 34 godine. Čak 57 posto njih vjeruje da su intolerantni ili alergični na određenu hranu zbog utjecaja poznatih osoba i društvenih mreža.

Nutrichondria se povezuje s ortoreksijom, stanjem u kojem je osoba opsjednuta zdravom prehranom do te mjere da vodi iznimnu brigu o čistoći posuđa i metodama kuhanja.

Stručnjaci smatraju da je jedini način za borbu protiv nutrichondrije posjetiti ljekara i dobiti tačnu dijagnozu temeljem obavljenih pretraga. (index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje