Ponedjeljak, 13. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Samo jedna doza nargile jednaka je pušenju čak 20 cigareta

Nargila-barovi sve su popularniji među omladinom i starijim u Bosni i Hercegovini, ali i turistima iz blisko istočnih zemalja koji posjećuju ovu zemlju.

Najveća koncentracija tih barova je u Sarajevu. Posljednjih godina mladi a i stariji su u kafićima u kojima se konzumira nargila. Samo jedna doza nargile proporcionalna istodobnom pušenju čak 20 cigareta, odnosno jedne kutije.

Posljedice konzumiranja nargile su nesagledive. Stradaju svi disajni putevi, a kada prodre u alveole, dolazi do njihova pucanja te nastaje hronična opstruktivna plućna bolest, odnosno njegova forma plućni emfizem. Dokazano je da supstance koje su u nargili oštećuju zube, kosu i kožu.

Za vrijeme posta organizam se isuši i oslabi zbog apstinencije postača od konzumiranja hrane i tečnosti. To dovodi do isušivanja i sluznica disajnih puteva. Te isušene sluznice disajnih puteva su podložnije različitim zagađenjima, različitim štetnim materijama gdje dolazi do iritacije grla, grljkljana, srednjih i malih disajnih puteva, kašlja, otežanog disanja pa čak i muke i povraćanja.

Dugoročno konzumacija nargile razvija se najčešće psihička zavisnost, a vremenom može da se razvije i fizička zavisnost. Aerosolna faza kod nargile je 200 puta jača od aerosolne faze cigarete.

Sastav nargile ne sadrži samo “dozvoljene supstance”, tu su supstance koje nisu poznate ali mogu da izazovu depresivno, euforično, sedativno ili agresivno ponašanje. Sve navedeno treba da bude alarm za što hitnije djelovanje nadležnih institucija u sprovođenju mjera prevencije ove pojave. (Autor Dejan Dragišić | webdr.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,