Ponedjeljak, 3. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Samo četvrtina oboljelih od raka u svijetu ima mogućnost adekvatnog liječenja

Preuzmite sliku

Od početka godine u svijetu je dijagnosticiran karcinom kod 15 miliona pacijenata, a samo četvrtina njih ima mogućnost adekvatnog liječenja.

U austrijskom glavnom gradu Beču održava se Evropski kongres o karcinomima, a učesnici su predstavili niz izvještaja u kojima se navodi da je od početka godine dijagnosticiran karcinom kod 15 miliona ljudi, a da 80 posto oboljelih treba biti podvrgnuto operativnom zahvatu.

Naučnici londonskog King's koledža i američkog univerziteta Harvarda su u Beču predstavili rezultate zajedničkog istraživanja koje je pokazalo da samo 25 posto oboljelih od različitih vrsta raka imaju mogućnost adekvatnog, sigurnog i jeftinog liječenja i operativnih zahvata.

U Izvještaju se navodi da 95 posto oboljelih u nerazvijenim zemljama nema čak ni mogućnost najjednostavnijih hirurških operativnih zahvata, a da je taj postotak u zemljama u razvoju na 78 posto.

U tim zemljama su znatno ograničena sredstva za zdravstveni sektor, pa ne postoje izvori finansiranja za borbu protiv karcinoma. Zdravstvene usluge pacijentima su nedovoljne. Ne postoje nikakvi državni programi koji bi omogućili hirurške zahvate potrebne pacijentima“, kazao je Richard Sullivan sa King's koledža.

Detaljan izvještaj pomenutog istraživanja objavljen je u časopisu “Lancet Oncology“. (AA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,