Subota, 28. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Samo 10 minuta dnevnog vježbanja može da vam produži život

Preuzmite sliku

Istraživanje koje je objavljeno u američkom časopisu za zdravlje JAMA Internal Medicine, ističe da bi odrasla populacija trebalo da vežba svakog dana po desetak minuta. Time bi se na godišnjem nivou sprečilo preko 100.000 smrtnih slučajeva.

Ako bi odrasle osobe koje napune 40 godina vježbale na dnevnom nivou ili upražnjavale neku od intenzivnijih fizičkih aktivnosti, prema objavljenim podacima istraživanja u studiji, samo u SAD bi bilo spriječeno oko 110.000 smrtnih sčučajeva svake godine.

Ukoliko bi se dodatna aktivnost povećala na 20 ili 30 minuta, broj spriječenih smrtnih slučajeva bio bi još veći na godišnjem nivou.

– Svi znamo da je vježba dobra za nas, istraživanje predstavlja dodatni dokaz na nivou cijele populacije. Ako bi odrasli od 40 godina vježbali malo više svakog dana, veliki broj smrtnih slučajeva mogao bi biti spriječen na godišnjem nivou – rekao je Pedro Sent Moris, autor istraživanja i epidemiolog Nacionalnog instituta za rak.

Šetnja na otvorenom ili trčanje na traci je jedan od najboljih i najjednostavnijih načina za održavanje fizičkih aktivnosti.

Naučnici izdvajaju jogu jer oslobađa od stresa, a preporučuju se i kućne vježbe zasnovane na težini sopstvenog tijela, odnosno bez upotrebe tegova i sprava za vježbanje.

Važno je raditi vježbe koje će aktivirati cijelo tijelo i sve mišiće. To mogu biti sklekovi 10 do 25 skeklova, 20 do 40 čučnjeva i minut trčanja u mjestu.

Za motivaciju se može iskoristiti omiljena muzika, kao i društvo ukućana. Naučnici naglašavaju da vježbe ne moraju da budu teške i iscrpljujuće. Svaki vid vježbanja je efikasan i donosi dobro zdravlje za cijeli organizam.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,