Utorak, 22. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

S repelentima treba biti oprezan: Prekomjerna upotreba može biti toksična

Preuzmite sliku

Na ubode komaraca često je dovoljno staviti hladni oblog, ozbiljnije je s ubodima osa i pčela, pogotovo stršljena…

Komarci, pčele, ose, stršljenovi, krpelji, pauci i sve druge male napasti kao da se silom trude da nam unište godišnji odmor i općenito život tokom toplih mjeseci. Da, dio njih je važan za prirodu, da nema pčela, kažu znanstvenici, nestalo bi života na Zemlji. Poštujemo to, ali ipak svi bi bili sretni da ne diraju ljudski rod.

Ugrizi i ubodi

Ubodi svrbe, ne izgledaju lijepo, posebno ljeti kada nosimo manje odjeće. No, kod nekih ljudi izazivaju vrlo ozbiljnu reakciju, anafilaktički šok, koji u nekim situacijama kada se ne stigne na vrijeme do antišok terapije može završiti i smrću. Na ubode komarca najčešće je dovoljno staviti hladni oblog i namazati ih nekim od sredstava za umirenje kože koje se može kupiti u apoteci.

Nije se pametno češati jer će se stvoriti rana. Malo je ozbiljnije s ubodima osa i pčela, a pogotovo stršljena. Na mjesto uboda treba staviti led i izvaditi žaoku na kojoj je otrov. Glavni borac protiv napasnika su repelenti.

Riječ je o sredstvima koja pripadaju pesticidima, a jedna od tih skupina su repelenti insekata. Odbijajući insekte, smanjuju mogućnost njihova ugriza ili uboda, a time i vjerojatnost prijenosa bolesti koje prenose komarci, krpelji, muhe…

Nanose se na razne načine. Ako idete negdje u prirodu ili na mjesta gdje ima vode, možete očekivati komarce pa se obavezno našpricajte kako biste ih odbili od sebe.

Postoje i električni aparatići s tekućim repelentom i njih je dobro koristiti u zatvorenim prostorima, i tokom noći. Za vrtove i otvorene prostore ispred kuće, na brodovima… koriste se tzv. spirale koje također djeluju protiv insekata. No, kao sa svime, tako i s repelentima treba biti oprezan, piše Živim.hr.

Donesene preporuke

Posebne mjere opreza treba provoditi kada se koriste za djecu, jer visoke koncentracije ili prekomjerna upotreba DEET-a (dietiltoluamid – hemijska tvar koja se koristi u velikom broju sredstva protiv komaraca) djeluju toksično. Upravo zbog rizika koje donosi prekomjerna upotreba DEET-a u SAD-u i Kanadi još je 2004. maksimalna koncentracija te tvari u proizvodima za upotrebu na kožu smanjena na 30 posto.

Iz istog razloga Američka pedijatrijska akademija preporučuje da repelenti koji se nanose na dječju kožu ne bi smjeli sadržavati više od 10 posto DEET-a. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,