Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Robot operiše srce bez rezanja grudnog koša, kroz četiri rupice (VIDEO)

Preuzmite sliku

Ovakve operacije mogle bi se nazvati i “zahvatima budućnosti”, ali ipak to nisu jer su pacijentima dostupne. Nakon operacije srca robotom da Vinci pacijent se brzo oporavlja

U odnosu na klasičnu operaciju srca, kod robotičke kardiohirurgije nema velikog reza na grudima i lomljenja grudne kosti pa je samim time oporavak pacijenta puno brži. Osim toga, mogućnost nastanka infekcije je daleko manja jer je vrlo mali dio unutrašnjosti pacijenta izložen štetnim tvarima. Krvarenje je minimalno pa nema transfuzije, a zahvat se radi na srcu koje kuca, za razliku od klasične operacije gdje se stavlja u arest (zaustavlja se njegov rad).

Zbog svega toga pacijent se oporavalja već za nekoliko dana, a za sedmicu do dvije se vraća svakodnevnim aktivnostima. Oporavak kod klasične operacije traje oko dva mjeseca, koliko je potrebno da prsna kost zaraste.

  • robot-operacija-srca2
  • Robot kojim se rade takve operacije zove se da Vinci i razvila ga je NASA za astronaute u svemiru. Zahvat se izvodi uz minimalne rezove na grudnom košu, između rebara – kroz četiri rupice od po 8 milimetara. Kroz njih se uvode instrumenti i 3D kamera koja povećava sliku operacijskog polja 16 puta, znatno više nego što hirurg vidi prilikom klasične operacije. Hirurg cijeli zahvat posmatra na monitoru. Robotska „kliješta“ imaju mogućnost okretanja za 360 stepeni, a robot da Vinci pretvara hirurgove pokrete ruku u precizni rad sitnih instrumenata unutar tijela pacijenta.

    – Da bi raditi robotičku hirurgiju, najprije morate biti vrhunski kardiohirurg, a robot je samo alat pomoću kojega se mogu izvoditi minimalno invazivne kardiovaskularne operacije – kaže prof. dr. Cem Alhan, jedan od pet kardiorobotičkih hirurga na svijetu koji radi u Centru za robotičku kardiohirurgiju Acibadem, vodećem centru tog tipa u Evropi i među privih pet u svijetu. Sjedište im je u Turskoj. (24sata.hr)

     

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje