Ponedjeljak, 30. Marta 2020.
Tuzlanski.ba logo

Koronavirus u BiH

ZARAŽENI

354

OPORAVLJENI

17

UMRLI

8
Preuzmite sliku

Rizik za zdravlje: Jeste li tip kruške, jabuke ili pješčani sat?

Znate li koji oblik tijela imate, jabuke, kruške ili pješčanog sata. Doktori kažu kako svi imamo jedan od tri oblika tijela – oblik jabuke, kruške ili pješčanog sata – a svaki od njih može nam mnogo reći o zdravlju osobe, te koje su joj najpogodnije metode mršavljenja, piše Bussines Insider.

Tip “jabuke”

Osobe koje imaju tijelo u obliku jabuke često imaju višak masnoća oko struka – takozvanih visceralnih ili unutarnjih masti – koje su ujedno i najopasnija vrsta masnoća u ljudskom tijelu i nalaze se dublje pod kožom, te su najveća prepreka uspješnom mršavljenju. Te se masti nakupljaju oko organa i s vremenom im mogu naštetiti, prenosi Tuzlanski.ba.

  • Osobe ovog tipa zato imaju veći rizik od srčanih bolesti, visokog krvnog pritiska, dijabetesa tipa 2, određenih karcinoma poput raka debelog crijeva i raka maternice.

    Visceralne masnoće najlakše je istopiti dijetom i vježbanjem, a “jabuke” često zbog njih gube na težini brže od ostalih tipova oblika tijela.

    Tip “kruške”

    Ovaj tip teško gubi na težini jer skladišti najviše masnoća u svojoj donjoj polovici . Takve “tvrdoglave” masnoće obično nazivamo “pasivnim masnoćama”. Iako nisu toliko opasne kao visceralne masnoća, smetaju u mršavljenju, a najviše se nakupljaju na području nogu.

    One mogu i povećati rizik od varikoznih vena, degenerativnih bolesti zglobova koljena i nogu, ali “kruške” imaju manji rizik od bolesti kojima su “jabuke” podložne.

    Tip “pješčanog sata” za žene ili pravokutnika za muškarce

    Ovi ljudi imaju tendenciju da im se dodatna težina zbog visceralnih masti raspoređuje svuda po tijelu i oko struka. Oni zato također imaju veći rizik od srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2. Srećom, dijeta i vježbanje mogu umanjiti zdravstvene rizike.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,