Četvrtak, 24. Oktobar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Rizik od srčanog udara raste za skoro 90 posto ako nikad ne doručkujete

Ako ste mislili da doručak nije najvažniji obrok u danu razmislite ponovo jer naučnici tvrde da jeste!

Istraživanje provedeno u Americi tokom 20 godina na uzorku od 6,5 hiljada osoba je pokazalo da osobe koje nikada ne doručkuju imaju 87% veći rizik od srčanog udara od onih koji to rade redovno.

Kad je u pitanju rizik od moždanog udara, on također raste kod osoba koje uvijek preskaču doručak. Naime, takve osobe imaju tri puta veću mogućnost da dožive fatalni moždani udar u odnosu na one koji jedu u jutarnjim satima.

Zašto je preskakanje doručka po život opasna navika?

Grupa naučnika sa Univerziteta u Iowi naglašava da se radi o više različitih uzroka, a jedan od njih leži u tome da preskakanjem doručka riskirate pojačan osjećaj gladi tokom cijelog dana zbog čega u popodnevnim satima može doći do prejedanja.

Hronično prejedanje u kasnije doba dana vodi u pretilost, a pretilost u niz bolesti i po život opasnih stanja. Osjetljivost na inzulin, hormon koji je povezan s pretilošću i dijabetesom, također je smanjena tokom dugotrajnog jutarnjeg „posta“, tvrde naučnici.

Stručnjaci za bolesti srca slažu se da je puno zdravija navika pojesti nešto odmah nakon buđenja.

„Postoje jasni dokazi da je navika konzumiranja uravnoteženog doručka direktno povezana s dobrim kardiovaskularnim zdravljem“, naglasio je dr. Imam, kardiovaskularni kirurg iz Univerzitetske bolnice Staten Island u New Yorku.
Uprkos tome, sve više ljudi u zapadnom svijetu svjesno preskače doručak, a posebno je to slučaj među mlađom populacijom. „Više od 28 posto mladih u Americi svakodnevno preskače doručak“, upozoravaju naučnici.

Kako na duge staze ova navika uništava srce?

Da bi ovo saznali naučnici koji su proveli istraživanje proučavali su navike 6550 Amerikanaca u dobi između 40 i 75 godina koji su umrli prirodnom smrću, u periodu od 1988. do 2011. godine. Otkrili su da je otprilike 19 posto ispitanih odgovorilo kako nikada nisu doručkovali ili su to činili vrlo rijetko.

Nakon analize svih prikupljenih podataka naučnici su ustanovili da navika preskakanja doručka povećava rizik od smrti vezane uz bilo koji uzrok za 19 posto, odnosno za 87 posto kad je u pitanju smrt vezana uz bolesti srca i krvnih žila, poput srčanog udara i moždanog udara.

Nije samo važno hoćete li doručkovati nego i što ćete doručkovati.

„Ako doručak znači slatko punjeno pecivo ili žitarice koje sadrže 20 grama šećera po porciji, teško je povjerovati da bi ovakve prehrambene navike u jutarnjim satima na duge staze mogle pozitivno utjecati na zdravlje srca i krvnih žila. Umjesto toga, odaberite uravnoteženi doručak koji sadrži proizvode od žitarica, voće, orašaste plodove i visoko vrijedne proteine. Započnete li dan s hranjivim i uravnoteženim doručkom, veća je vjerovatnoća da ćete i ostatak dana birati zdravije namirnice“, savjetuju stručnjaci. (Ordinacija.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje