Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Rizik od moždanog, infarkta… Hrana koja odčepljuje arterije

Preuzmite sliku

Popularno

Uz nezdrav način života, zdrava prehrana je sve važnija pa u skladu s tim uvjerenjem donosimo 20 namirnica koje će vam pomoći da svoje začepljene arterije učinite opet prohodnima 

Začepljene arterije nose rizik od moždanog i srčanog udara te niza drugih bolesti. Evo liste superzdravih namirnica koje su toliko moćne da mogu očistiti krvne žile i pomoći u borbi s lošim holesterolom i taloženjem plaka.

1. Zob

  • Prije više od 20 godina Američka agencija za lijekove potvrdila je tvrdnje da su cjelovite žitarice poput zobi zdrave za srce, a naučnici gotovo svakodnevno otkrivaju nove pozitivne učinke te namirnice. Najvažnija dobra strana zobi je, tvrdi nutricionistica Bonnie Taub – Dix, činjenica da je bogata topljivim vlaknima čime smanjuje nivo lošeg tj. LDL holesterola u krvi.

    – Holesterol se upija duboko u  unutrašnji sloj krvne žile i tako s vremenom stvara plak – objašnjava dr. Florian Rader, kardiolog u Smidt Heart Institute u Los Angelesu. Dodaje kako je kod većine Amerikanaca prehrana siromašna vlaknima, pa će im dobro doći četiri grama, koliko zob sadrži u jednoj šalici.

    2. Grah

  • Crni grah u samo jednoj šolji sadrži tri puta više topljivih vlakana nego zob. Istraživanja su pokazale da prehrana bogata tom vrstom graha pomaže u očuvanju elastičnosti arterija te snižava krvni pritisak. Dodatno, nivo antioksidansa koju sadrže crni i crveni grah, pomaže u borbi protiv upalnih procesa koji doprinose bolestima srca.

    3. Leća

  • Ovi mali diskovi su prave bombe proteina iz iste porodice kao grah, što znači da imaju i slične pozitivne strane. Preliminarna istraživanja na štakorima ukazala su da leća može sanirati štetu koju je visoki krvni pritisak napravio na krvnim žilama. Dodatno, na vrhu su prehrambene piramide kad se govori o udjelu proteina i vlakana uz vrlo malo masnoća. Sadrže kalcij, magnezij i kalij, a to su sve minerali koji pomažu u snižavanju povišenog krvnog pritiska, piše Readers Digest.

    4. Riba

  • Mnoga su se istraživanja bavila uticajem omega 3 masnih kiselina na zdravlje mozga, a dokazala su da svojim protuupalnim svojstvima utiču i na zdravlje srca. Naime, upalni procesi u tijelu povezani su s velikim brojem hroničnih bolesti i stanja, uključujući stvaranje plaka. Stoga naučnici misle da bi smanjenjem upalnih procesa mogli smanjiti i brzinu nastajanja plaka na arterijama tako da jedemo masne riblje vrste poput lososa i skuše. Ljekari preporučuju da bi takvu ribu trebalo jesti najmanje dva puta sedmično.

    5. Avokado

  • Masnoće su na vrhu popisa tvari koje ugrožavaju zdravlje, no naučnici tvrde kako mono i polinezasićene masne kiseline, poput onih u avokadu, pomažu zdravlju srca jer snižavaju loš LDL holesterol i podižu nivoe dobrog HDL holesterola. Ovo zeleno voće sadrži i visoke nivoe vlakana.

    6. Pistacije

  • Orašidi su inače odličan izbor za čišćenje arterija, no pistacije imaju dodatni plus: sadrži biljne sterole, iste tvari koje se nalaze u proizvodima za snižavanje kolesterola te pomaže u blokiranju apsorpcije holesterola, tvrdi nutricionistica Karen Ansel. Ako ste alergični na orašide, sterole možete dobiti i iz sjemenki sezama

    7. Kurkuma

  • Tek posljednjih godina ljudi su počeli prepoznavati zdravstvene aspekte indijskog začina kurkume. Tvar u tom začinu, kurkumin, antioksidans je koji može pomoći kod taloženja masti i začepljenja arterija.

    8. Brokula

  • Ovo povrće već je godinama zbog svojih sposobnosti u borbi protiv kancerogenih bolesti na vrhu ljestvice zdravog povrća, no naučnici su listi korisnih svojstava dodali i mogućnost da brokula pomaže u očuvanju zdravlja srca. Istražuju spoj sulforafan koji ojačava prirodnu sposobnost tijela u borbi protiv arterijskih začepljenja aktivirajući proteine. Brokula sadrži vlakna i također ima protuupalni učinak na organizam.

    9. Šparoge

  • Stabljika šparoge bogata je kvercetinom, fitonutrijentom koji spriječava taloženje plaka na arterijama.

    – Bez obzira imate li porodičnu sklonost bolestima srca ili ih jednostavno želite prevenisati, šparoga bi trebala biti na vrhu vaše šoping liste – objašnjava nutricionistica Karen Ansel.

    10. Lubenica

  • Zašto su kardiolozi zabrinuti oko nivoa vašeg krvnog pritiska? Zato što, kad je povišen, može stanjiti krvne žile i time umanjiti njihovu elastičnost i ujedno mogućnost da normalno funkcionišu. Time se podiže opasnost od moždanog i srčanog udara, a upravo u prevenciji takvih stanja pomaže lubenica.

    – Lubenica je broj jedan kad govorimo o namirnicama bogatima citrulinom, aminokiselinom koju tijelo koristi za stvaranje dušikovog oksida, nužnog za elastičnost krvnih žila – objasnila je Ansel.

    11. Cjelovite žitarice

  • Ugljikohidrati su loši – tako pojedinci govore godinama. No cjelovite žitarice, pa makar ih sadržavao kruh ili tjestenina, mogu biti dijelom prehrane za zdravlje srca i korak prema odčepljenju arterija. Sudeći prema analizi koju je objavio časopis Archives of Internal Medicine, na svakih 10 grama cjelovitih žitarica koje ljudi pojedu tokom dana, rizik od nastanka bolesti srca pada za 14 posto. Još bolje, rizik smrti od srčanog udara smanjuje se za dodatnih 25 posto.

    – Razlog je možda taj što su cjelovite žitarice prepune vlakana – tvrdi nutricionistica Angela Lemond iz Teksasa.

    – Vlakna pomažu izvući loš holesterol iz tijela. Dodatno, pomažu rast zdravih bakterija u crijevima, što indirektno također pomaže zdravijem srcu – objasnila je Lemond savjetujući da ljudi umjesto rafiniranih žitarica koriste neprocesirane kako bi imali više koristi od njih.

    12. Mlijeko koje sadrži DHA

  • Kratica DHA označava dokosaheksaensku kiselinu. Naime, starenje dodatno stvrdnjava krvne žile, a to može ometati normalan krvotok. U tom pomažu omega 3 masne kiseline, a posebno se među njima ističe dokosaheksaenska kiselina.

    – Najčešće se nalazi u morskim plodovima, no ako ne volite ribu, pokušajte piti mlijeko obogaćeno DHA – kazala je nutricionistica Lemond.

    13. Krompir

  • Nije preporučljivo svakodnevno jesti samo krompir, no povremena konzumacija je dobrodošla. Prosječni krompir bogat je kalijem i sadrži čak dvostruke vrijednosti u odnosu na bananu. Kalij pomaže u regulaciji krvnog pritiska, a sadrži i velike količine vlakana. Ako ga se ne prži na ulju ili uz dodatak maslaca pretvara u pire, riječ je o zdravoj namirnici.

    14. Čokolada

  • Kakao je bogat flavanolom, sastojkom antioksidativnih učinaka koji pomaže u zdravlju srca i krvožilnog sistema. Analiza iz 2017. godine koju su naučnici proveli za časopis Nutrients pokazala je da ljudi koji redovno jedu čokoladu u umjerenim količinama imaju manji rizik od srčanih bolesti. Nutricionisti preporučuju tamnu čokoladu čiji je udio kakaa viši od 70 posto.

    15. Kafa

  • Kafa je bogat izvor antioksidansa. U brojnim studijama naučnici tvrde kako kava smanjuje rizik od bolesti krvožilnog sistema, a kofein dodatno stimuliše rad srca. Istražujući uticaj kofeina na laboratorijske miševe,naučnici su im davali količine jednake onima koje čovjek popije u četiri šolje tog napitka. Otkrili su da su se stanice krvnih žila oporavile i počele raditi puno učinkovitije.

    16. Vino

  • Mnogi nutricionisti tvrde da umjerena konzumacija vina pomaže zdravlju srca. Kardiolog dr. Florian Rader ističe da nauka još nije dokazala direktan učinak vina na snižavanje rizika od bolesti srca i krvnih žila. Poznato im je tek da ljudi s manjim rizikom od tih bolesti rado piju vino.

    – Zato se niko ne usuđuje reći: ‘pijte koliko želite’. Ograničite se na jednu čašu vina na dan ako ste žena, a muškarci mogu popiti dvije čaše vina na dan. Iako se čini da i druga alkoholna pića imaju jednak učinak kao vino, zadržite se samo na crvenom vinu – savjetuje dr. Rader. Crveno vino, naime, sadrži tvar resveratrol koja smanjuje upalne procese i pomaže u očuvanju mladolikog izgleda.

    17. Jaja

  • Prijepori jesu li i koliko su jaja zdrava za srce godinama su bili kamen spoticanja među nutricionistima. Prvo su tvrdili da jaja ne treba jesti puno jer sadrže holesterol. No sad su prilično uvjereni da holesterol iz hrane ima vrlo mali uticaj na nivoe lošeg holesterola u krvi.

    – Zapravo, čini se da jaja potiču i stvaranje HDL holesterola u tijelu, koji pomaže u sprječavanju nakupljanja plaka na stijenkama krvotoka – objasnila je nutricionistica Taub Dix. Studija koju je objavio časopis Heart tvrdi da svakodnevna konzumacija jaja može smanjiti rizik nastanka bolesti srca i krvnih žila za 11 posto.

    18. Bobičasto voće

  • Bobice su bogate vlaknima i antioksidansima, tvrde u istraživanju koju je objavio stručni časopis Circulation: The Journal of the American Heart Association. Ondje stoji kako tri obroka bobica sedmično smanjuju nivo opasnosti od srčanog udara kod žena za jednu trećinu. Za to je zaslužna tvar antocijanin jer pomaže u proširivanju krvnih žila te stoga krv lakše prolazi kroz njih.

    19. Zeleni čaj

  • Sastavnica zelenog čaja je tvar EGCG koja pomaže u liječenju Alzheimerove bolesti. Ista molekula mogla bi smanjiti masne naslage na stijenkama krvnih žila. Naučnici za sad još istražuju tu mogućnost. U prethodnim istraživanjima dokazali su da zeleni čaj snižava nivo lošeg LDL holesterola i triglicerida u krvi.

    20. Fermentirana hrana

  • Probiotici pomažu stvaranju ravnoteže među zdravim bakterijama u crijevima. U slučaju da je ta ravnoteža narušena zbog stresa, prehrane, korištenja antibiotika ili zbog neke bolesti, mogu ponovo nastaniti kolonije dobrih bakterija u crijevima. Probiotike nalazimo u jogurtu, ali su i sastavnica gljive kombucha. Dobre bakterije iz hrane, osim crijevima ujedno pomažu u snižavanju povišenog krvnog pritiska te smanjenju nivoa lošeg LDL holesterola. (24sata.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje