Ponedjeljak, 6. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Rezultati nove studije: Prvorođena djeca su lošijeg zdravlja?

Preuzmite sliku

Možda prvorođena djeca imaju određenu prednost kad je u pitanju pažnja roditelja, ali prema rezultatima nove studije, ova djeca su podložnija bolestima i zdravstvenim problemima, od gojaznosti do povišenog krvnog pritiska.

Prednost pažnje i sredstava roditelja može postati teret, pa tako stres od uspjeha u školi, ispunjenja poslovnih očekivanja mogu se kriti iza nekih zdravstvenih problema.

Istraživanje (najveće ovog tipa) bilo je bazirano na zdravstvenim podacima skoro 400.000 Norvežana, skupljenih više od četvrt vijeka, piše Daily Mail.

„Sveukupno, otkrili smo da su prvorođena djeca manje zdrava u pogledu fizičkih markera poput krvnog pritiska, triglicerida i indikatora prekomjerne težine i gojaznosti“, rekla je vođa istraživanja profesor Sandra Blek sa Univerziteta Texas u Austinu.

„Na primjer, u poređenju sa petim djetetom u porodici, prvorođena djeca imaju 5 puta veće šanse za gojaznost i 7 procenata više za povišen krvni pritisak tako da, za razliku od obrazovanja i zarade, ne postoji jasna prednost prvorođenih u zdravstvenom pogledu“, dodaje Sandra.

Ipak, među prvorođenom djecom za razliku od petorođenih ima za 13 procenta manje pušača i bolji su kad je fizičko i mentalno zdravlje u pitanju.

Studija otkriva da vjerovatnoća visokog krvnog pritiska opada sa redoslijedom rođenja i najveći jaz je između prvog i drugog djeteta.

Drugorođena djeca imaju 3 procenta manje šanse da imaju visok krvni pritisak nego prvorođeni, a petorođeni imaju 7 procenta za visok krvni pritisak od prvorođenih.

Istraživanja su takođe otkrila i veći nivo triglicerida kod prvorođenih nego kod drugog i trećeg djeteta. I dok su prvorođena deca i dalje viša, oni imaju veće šanse za prekomjernu težinu i gojaznost. U poređenju s drugim djetetom, prvorođena djeca imaju 4 procenta veće šanse za prekomjernu težinu, a 2 procenta više za gojaznost.

Ovo može da se poveže sa dužim dojenjem (za dvije sedmice u prosjeku). (nationalgeographic.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,