Petak, 7. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Revolucionarno otkriće: Rak dojke u uznapredovaloj fazi prvi put izliječen imunoterapijom (VIDEO)

Preuzmite sliku

Žena s agresivnim tipom raka dojke koji je prkosio hemoterapiji i proširio se na druge organe izliječena je eksperimentalnim postupkom koji je potaknuo njen imunološki sistem, objavili su naučnici u ponedjeljak. 

Ona nema rak već više od dvije godine, otkrio je tim iz Sjedinjenih Država koji je svoje rezultate predstavio kao novi imunoterapijski pristup za pacijente u završnoj fazi bolesti. Drugi stručnjaci koji nisu bili uključeni u tretman nazvali su ovaj slučaj uzbudljivim.

Takozvana imunoterapija se već pokazala uspješnom kod nekih ljudi s rakom pluća, vrata maternice, leukemijom, rakom kože i mjehura, no uspjeh kod raka crijeva, dojke i jajnika još nije zabilježen.

Američki tim je u ovom slučaju ekstrahirao limfocite iz pacijentice Judy Perkins, modificirao ih u laboratoriju i zatim ih vratio u tijelo.

Slučaj bez presedana

Perkins se za taj eksperimentalni pokušaj prijavila u dobi od 49 godina, nakon nekoliko neuspjelih tretmana, stoji u studiji objavljenoj u znanstvenom časopisu Nature Medicine. Rak se tada već proširio na razne dijelove njenog tijela, uključujući jetru.

Funkcija imunološkog sistema je neutraliziranje neželjenih stranih tijela poput stanica raka. No u tome nekad ne uspijeva, često zbog toga što ne prepoznaje stanice raka koje sadržavaju DNA pacijenta.

Imunoterapijom se obrambene ćelije “treniraju” da prepoznaju bolest i bore se protiv nje.

U ovoj studiji naučnici su uzeli limfocite iz tumora te ih skenirali kako bi pronašli specifične vrste koje reaguju na ćelije raka. Reaktivirani su u laboratoriju i vraćeni u tijelo.

U osvrtu na istraživanje objavljenom u časopisu, stručnjak Laszlo Radvany iz kanadskog Instituta za istraživanje raka u Ontariju istaknuo je da je odgovor pacijentice na tretman za rak dojke u tako uznapredovaloj fazi bio “bez presedana”.

Profesor imunoterapije iz londonskog Instituta za istraživanje raka Alan Melcher također je istaknuo da je ovaj slučaj fascinantan i uzbudljiv.

Ovaj rad “pokazuje kako moć imunološkog sustava može biti iskorištena za borbu čak i protiv najtežih slučajeva raka”, zaključio je Melcher.

Brojne žene s ranim tumorom dojke mogu izbjeći hemoterapiju

Američki stručnjaci u nedjelju su objavili još jedno otkriće i izjavili da oko 70 posto žena s ranim tumorom dojke i srednjim rizikom od recidiva mogu nakon uklanjanja tumora sigurno izbjeći hemoterapiju.

“Ovo je veliko otkriće”, rekao je dr. Larry Norton iz centra za liječenje raka Sloan Kettering u New Yorku. “To znači da možda 100.000 žena samo u SAD-u ne treba hemoterapiju”, istaknuo je.

Studija, predstavljena na kongresu američkih onkologa u Chicagu (ASCO), bavila se time kako liječiti žene u ranoj fazi tumora dojke koje pozitivno odgovaraju na hormonalnu terapiju.

Rizik od recidiva utvrđuje se testom Onkotip DX koji u obzir uzima 21 gen. Žene koje na testu imaju rezultat od nula do deset nakon operacije ne primaju kemoterapiju i liječe se hormonskom terapijom. One s višim rezultatom, od 26 do stotinu, liječe se i jednom i drugom terapijom.

Istraživanje je obuhvatilo 10.000 žena s tumorom dojke koji nije metastazirao u limfne čvorove, pozitivno je reagirao na hormonalnu terapiju i bile su negativne na HER2 gen.

Njih 6711 bilo je u kategoriji srednjeg rizika između 11 i 25 i nasumičnim odabirom dana im je ili samo hormonalna terapija ili hormonalna i kemoterapija zajedno.

Istraživanje je pokazalo da su sve žene starije od 50 godina s tim tipom tumora, što je više od 50 posto svih pacijentica u toj kategoriji, mogle izbjeći kemoterapiju. Uz to, žene s 50 godina i mlađe koje su imale rezultat od 0 do 15 također su mogle biti pošteđene kemoterapije i njenih štetnih nuspojava.

Ipak, hemoterapija je pozitivno uticala na žene s 50 godina i mlađe čiji se rizik od recidiva kretao od 16 do 25, ustanovili su znanstvenici.

Dr. Steven Shak, medicinski direktor u tvrtki Genomic Health, kaže da se četiri od deset Amerikanki s ranim tumorom dojke ne podvrgavaju testu utvrđivanja rizika recidiva i nada se da će rezultati studije to promijeniti.

“Ovo je najbolji dokaz da taj test treba postati neizostavni dio kliničke prakse”, istaknuo je.

Njegova kompanija trenutno osigurava testove za više od 900.000 pacijenata u više od 90 zemalja. Test u SAD-u stoji 4000 dolara i pokrivaju ga Medicare i sve veće osiguravajuće kuće. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,