Ponedjeljak, 19. August 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Revolucionarno otkriće: Napokon je pronađena struktura HIV-a

Nakon nekoliko desetina godina istraživanja posvećenog liječenju HIV-a, ljekari su došli do velikog otkrića na temelju kojeg postoji šansa da se u budućnosti bolest potpuno iskorijeni.

Istraživači su otkrili posljednji segment u strukturnoj zagonetki HIV virusa. Slika HIV-a dosad je bila nepotpuna budući da jedan mali segment od ukupno 15 dijelova strukture virusa nije bio otkriven.

Od otkrića HIV-a 1983. istraživači su proveli 30 godina istražujući koji su sastavni dijelovi virusa i na koji način strukturni dijelovi utječu jedan da drugoga kako bi u krajnosti stvorili takav smrtonosni stroj.

,,Sad nam je jasno da se HIV virus sastoji od 15 proteina i vlastitog genoma, RNA koja kodira replikaciju HIV-a. Ali ovaj zadnji dio jednog od tih proteina uspješno se skrivao preko 20 godina”, izjavio je doktor Jamil Saad, voditelj istraživanja.

Ovo otkriće bi moglo dovesti i do novih pristupa sprječavanju razmnožavanja HIV virusa, što bi na kraju moglo značiti i potpuno iskorjenjivanje samog virusa. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,