Četvrtak, 26. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Rak grlića materice može se otkriti samo redovnim kontrolama

Preuzmite sliku

Rak grlića materice može se otkriti samo redovnim i pravovremenim kontrolama, poručili su iz Instituta za zdravlje i bezbjednost hrane Zenica povodom Evropske sedmice prevencije tog karcinoma.

Rak grlića materice najčešće je maligno oboljenje ženskih polnih organa, od koga u svijetu umre jedna žena svaka dva minuta.

Rukovodilac Odjeljenja za promociju zdravlja u Institutu Elma Kuduzović rekla je da je povećanje broja žena koje rade kontrolni ginekološki pregled sa PAPA testom pravi put ka unapređenju reproduktivnog zdravlja, smanjenju stope obolijevanja i umiranja žena.

Iz Instituta napominju da je rak grlića materice najozbiljnija komplikacija HPV infekcije, te savjetuju da se pregledi uradi dok još nema simptoma.

Istakli su da je glavni uzrok nastanka raka grlića materice Humani papiloma virus (HPV), koji je nađen kod 99,7 posto oboljelih žena.

“Osim jednostavne, jeftine i pouzdane dijagnostike te savremenih otkrića o načinu nastanka i relativno sporog rasta i širenja, još ne možemo biti zadovoljni postignutim nivoom znanja, posebno kod mladih, o načinima prevencije i mogućnostima ranog otkrivanja,” naglasili su iz Instituta.

Ukazali su da početni stadijum raka grlića materice ne boli, te da su simptomi rijetki i nespecifični i da sve žene od 20 do 65 godine života treba da idu na redovne preglede.

Stručnjaci ističu da najčešće obolijevaju žene koje su seksualnu aktivnost počele u ranoj mladosti /prije 16. godine/, koje imaju brojne seksualne partnere, žene koje ne odlaze redovno na kontrole i dugotrajno uzimaju oralne kontraceptive.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje