Petak, 25. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Radite li i vi ovo: Nošenje telefona u ovome džepu može imati posljedice na zdravlje

Nositi mobilni telefon ili ključeve u prednjem džepu je navika mnogih ljudi, ali većina njih nije svjesna koliko ta navika može biti pogubna za naše zdravlje.

Iako izgleda kao najlogičnije mjesto za držanje telefona, džep na hlačama je zapravo najgore mjesto na kome možete držati telefon.

Istraživanja mnogobrojnih stručnjaka ukazuju na nastanak malignih ćelija uticajem zračenja koje proizvodi svaki mobilni telefon. Mnoge studije su pronašle vezu između korištenja mobilnih telefona i raka kože i polnih organa. Postoje i dokazi da upotreba telefona oštećuje i centralni nervni sistem, što je veoma ozbiljno jer on bukvalno kontroliše naš cijeli organizam. Smartphone-i generišu elektromagnetnu energiju u obliku radio talasa, čime nanose nemjerljivu štetu ćelijama koje se nalaze u njihovoj blizini.

Kod muškaraca, nošenje telefona u džepu blizu polnih organa, smanjuje proizvodnju i brzinu spermatozoida. Za sada studija nije zvanično objavljena, ali potvrda istinosti mita o oštećenju ćelija dovoljan je znak za opasnost.

I žene su u potencijalnoj opasnosti: korištenje mobilnog telefona tokom trudnoće i držanje telefona suviše blizu fetusa, može da napravi ozbiljnu štetu reproduktivnim organima, pa čak i da utiče na zdravlje nerođenog djeteta.

Zato sljedeći put kad krenete da izlazite na vrata, stavite telefon u torbu ili kaput i učinite ogromnu uslugu svome tijelu. (A.P. | Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje