Četvrtak, 30. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Pukao mu žučni mjehur zbog predoziranja popularnim dodatkom prehrani

Preuzmite sliku

Aktivni dio kurkume, poznat kao kurkumin, skriva nešto više od sastojka za kuhanje – u šta se uvjerio u 69- godišnji muškarac.

Ovaj slučaj naglašava potencijalne opasnosti svakodnevnog uzimanja biljnih dodataka prehrani. Inače, dodaci prehrani doživjeli su veliki procvat popularnosti u prošlom stoljeću.

Dok je popularna potražnja jedno, nauka je drugo. Zabrinjavajuće istraživanje povezalo je uobičajeni dodatak prehrani s rupturom žučnog mjehura kod 69-godišnjeg muškarca.

Ljekari su jedva shvatili o čemu je riječ

Protuupalni kurkumin povezan je s čitavim nizom dobrobiti, u rasponu od kontrole dijabetesa do liječenja artritisa. Ovi snažni učinci pretvorili su kurkumin u popularan suplement, pa je našao mjesta mnogim ljudima u ormarićima s lijekovima.

Međutim, izvješće o slučaju, objavljeno u American Journal of Medical Case Reports, ipak stavlja “mrlju” na ovaj dijetalni proizvod.

Naime, 69-godišnji muškarac otišao je na odjel hitne pomoći nakon tri dana bolova, osjećao je bol u prsima, imao je temperaturu i jako se znojio. Ta bol širila se gornjim dijelom leđa, ljekari su mu pregledali pluća i kardiovaskularni sistem, no nisu mogli pronaći krivca za te probleme.

Nije dobro pretjerivati s dodacima prehrani

No, CT prsnog koša pokazao je da mu je prsnuo žučni mjehur i da ima žučni kamenac od jednog centimetra. Dok su najčešći uzroci pucanja žučnog mjehura žučni kamenci i kolecistitis, istraživači smatraju da su dodaci kurkumina igrali ulogu, prenosi net.hr.

69-godišnji muškarac je četiri mjeseca uzimao dnevnu dozu od 1500 do 2000 mg kurkumina. Popularni dodatak ne preporučuje se osobama sa žučnim kamencima jer kurkuma može povećati sposobnost žučnog mjehura da izbaci žuč u žučne kanale.

Međutim, također se pokazalo da žuti začin smanjuje rizik od žučnih kamenaca kod onih koji ih prije nisu imali. Istraživači su objasnili da je muškarčev prethodno formirani žučni kamenac u kombinaciji s predoziranjem dodatkom kurkumina mogao uzrokovati pucanje žučnog mjehura.

Srećom, pušten je iz bolnice nakon sedam dana liječenja antibioticima koji su se sastojali od metronidazola i levofloksacina.

69-godišnjaku je naloženo da lijekove nastavi uzimati kod kuće. “Ovaj slučaj je važan jer naglašava potencijalne opasnosti prekomjernog unosa biljnih dodataka prehrani”, upozorava se u izvješću o slučaju.

Istraživači su objasnili da kurkumin treba koristiti “oprezno”, posebno kod pacijenata sa žučnim poremećajima. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,