Petak, 21. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Pucao sebi u glavu i preživio, ostao bez lica: Smrt drugog momka donijela mu je pola lobanje

Preuzmite sliku

Lice Camerona Underwooda bilo je nedefinirana masa, bez nosa i vilice, sa samo jednim zubom u deformiranim ustima, nakon što je u junu 2016. godine pokušao da se ubije u Kaliforniji.

Mladić koji je patio od depresije bio je jedan od rijetkih koji su uspjeli da prežive pucanj u glavu. Nakon toga shvatio je da želi da živi, ali kao što mu je život ranije određivala depresija, sada su to činile teške posljedice pokušaja samoubistva.

Cameron je pokušao nekoliko plastičnih operacija, ali nijedna nije uspjela, sve dok nisu čuli za ljekara Eduarda D. Rodrigueza iz New Yorka, koji je odlučio da prihvati slučaj.

Čak 100 medicinskih stručnjaka radilo je mjesecima pomoću najnovijih 3D tehnologija. Morali su da mu presade čitave središnje i donje dijelove lobanje, kao i lice. Presadili su mu i zube s krunicama, donje trepavice, obraze i nos. Sama operacija je trajala 25 sati i bila je ogroman uspjeh, prenosi Telegraf.rs.

– Veoma sam zahvalan što sam dobio novu šansu u životu. Iako i dalje pokušavam da ovladam svojim pokretima, pogotovo usana, veoma sam zadovoljan rezultatom. Imam nos i usta, mogu da se smijem, govorim i jedem čvrstu hranu ponovo. A dok te male stvari nemate, niste svjesni koliko su bitne – rekao je Cameron novinarima.

Na njegovoj rekonstruiranoj lobanji sada je, ipak, drugo lice – Williama Fischera s Manhattana. William je bio student, želio je da postane pisac i reditelj, ali je iznenada umro nakon borbe s mentalnom bolešću. Bio je registrirani donor, što je njegova porodica ispoštovala.

– Smrt moga sina bila je tragedija. Zahvalna sam što smo, poštujući njegovu odluku, mogli da pružimo šansu za život drugima, a naročito Cameronu i njegovoj porodici. Willova smrt me dotukla, mislim da je ne bih preživjela da nije bilo Camerona. On sada ima cijeli život pred sobom i ja volim saznanje da mu Will pomaže da ga živi na bolji način – rekla je Williamova mama Sally. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,