Ponedjeljak, 2. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Promjene na koži koje mogu ukazivati na to da vam je srce u opasnosti

Preuzmite sliku

Popularno

Održavati vaše srce zdravim je važno, ali važno je i obraćati pažnju na znakove koji bi mogli sugerisati da baš i nije u dobrom stanju. Iako ste možda prvo pomislili na očite znakove poput bolova u prsima, ruci ili hladnom znoju, postoje neki fizički znakovi koji pokazuju da bi vaše srce moglo biti u lošem stanju.

Prema američkom Centru za kontrolu bolesti i prevenciju (CDC), vaše srce bi moglo biti u opasnosti ako uočite sljedeće znakove na vašoj koži.

Žute izrasline na koži zvane “ksantomi” mogu biti znak da imate povišen holesterol.

Redovne pretrage

CDC upozorava da je održavanje niske vrijednosti LDL holesterola pod kontrolom važan korak u očuvanju zdravlja srca, posebno u snižavanju rizika za srčani udar.

Nažalost, visoka vrijednost LDL hosterola koji je “loš holesterol” često dolazi bez ikakvih simptoma i treba se regulisati kroz redovne pretrage krvi.

CDC ipak upozorava da se fizički znakovi visokog holesterola mogu pojaviti na tijelu u nekim slučajevima.

Neki ljudi mogu razviti žućkaste izrasline na tijelu koje se naziva ksantomima, što može upućivati na visoku vrijednost holesterola u krvi, prenosi N1.

Izrasline na koži

Prema objašnjenju bolnice Mount Sinai, ksantomi su izrasline na koži koje mogu biti velike od manje od centimetra sve do otprilike 7 centimetara.

Lezije se mogu pojaviti bilo gdje na tijelu, ali najčešće ih se može vidjeti na laktovima, koljenima, rukama, nogama ili na butinama, piše BestLife (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,