Ponedjeljak, 17. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Promjena boje desni može biti znak ozbiljnog zdravstvenog stanja

Preuzmite sliku

Mnogo je razloga zbog kojih bi naše desni mogle promijeniti boju, kao što su hormonalne promjene ili infekcije. Iako u većini slučajeva nema razloga za brigu, blijeđenje desni mogao bi biti znak da nešto ozbiljno nije uredu.

U slučaju objavljenom u New England Journal of Medicine, jedna žena se obratila ljekarima s potpuno bijelim desnima na donjoj vilici. 48-godišnjakinja se pojavila na hitnom prijemu žaleći se na umor te bolne i natečene desni.

Rekla je da je ove simptome osjećala otprilike sedam dana prije dolaska u bolnicu. Ljekari su je pregledali i ustanovili da ima izrazito povišen broj leukocita (225.000 u odnosu na normalnu količinu od 3300 do 8700 po kubnom milimetru).

Dijagnoza i uspješna terapija

Zaključili su da ona zapravo boluje od leukemijske infiltracije gingive. Infiltracija gingive leukemijskim ćelijama može biti znak akutne mijeloične leukemije, osobito u bolesnika s monocitnim podtipom, što znači ćelije koje izgledaju poput bijelih krvnih ćelija.

Na sreću, pacijentica je započela liječenje hidroksiureom i hemoterapijom. Oteklina gingive se poboljšala, a leukemija je otišla u remisiju.

Leukemija je vrsta raka krvi koja utiče na ćelije koštane srži i napada imunološki sistem. Bolest se često klasifikuje prema tome koja je vrsta ćelije zahvaćena (mijeloidna ili limfna) i kako napreduje (akutna ili hronična).

Akutna leukemija označava agresivnu progresiju i zahtijeva hitnu pažnju. Rizik od razvoja akutne mijeloične leukemije (AML) raste s dobi, a rak je najčešći u odraslih starijih od 65 godina.

Obično simptomi AML-a mogu s vremenom postati sve teži, prenosi index.hr.

Prepoznajte znakove

Prema web-lokaciji NHS-a, znakovi na koje treba obratiti pažnju uključuju:

-blijeda koža
-umor
-gubljenje daha
-česte infekcije
-neobično i često krvarenje, kao što je krvarenje desni ili krvarenje iz nosa  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,