Srijeda, 4. Oktobra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Proljetna biljka koja nadoknađuje organizmu C vitamin

Preuzmite sliku

Jagorčevina je vijesnik proljeća, ali je ujedno i izuzetno ljekovita biljka. Ona čisti organizam, daje energiju, olakšava bronhitis.

Cvjetovi i listovi odlično su sredstvo protiv proljetnog umora, gihta, reume, bronhitisa i kašlja.

Ljekovitost jagorčevine je prepoznata u 15. vijeku, a posebno se koristila kod paraliza koje su bile posljedica moždanog udara. Koristi se kao sredstvo za iskašljavanje i blagi sedativ. Ova biljka sadrži čitav niz ljekovitih tvari, prije svega saponin koji djeluje na smekšavanje i rastvaranje sluzi. Saponin je uglavnom sadržan u korijenu, ali su spojevi saponina sadržani i u zelenoj čašici cvijeta i u listovima, pa cvjetove treba brati zajedno s čašicom.

Osim toga, zelena čašica sadrži vitamin C. Jagorčevina je kao jedna od prvih proljetnih biljaka neobično važna jer liječi sve katare, prekomjernu sluz, kašalj i gripozne pojave koje se pojavljuju krajem zime. Nadoknađuje u organizmu istrošeni vitamin C. Preporučuje se kao lijek kod teških bronhijalnih katara, upale pluća ili hripavca. Osim toga, korijen, a i cvjetovi jaglaca, djeluju na čišćenje krvi i izlučuju sve one otrovne tvari koje utječu na stvaranje bolesti gihta i reumatizma.

Narodna medicina koristi cvjetove jagorčevine za liječenje bubrežnih i mokraćno urinarnih tegoba, reume, gihta, slabe živce, migrene – glavobolje, a korijen za srce (lupanje srca, slabo srce), navalu krvi u glavu, nesanice.

Čaj od jagorčevine

Jednu kašičicu usitnjenog korijena preliti sa 200 mililitara hladne vode. Zagrijati da proključa, a nakon pet minuta procijediti i piti 4-5 puta dnevno po šolju čaja zaslađenog medom.

Jednu kafenu kašičicu cvijeta jagorčevine preliti sa 200 mililitara ključale vode, ostaviti da odstoji 15 minuta, procijediti i piti 2-3 puta po šolju čaja u toku dana. (faktor.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,