Utorak, 27. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Prof. dr. Fuad Pašić: Problem gojaznosti poprimio velike razmjere

Preuzmite sliku

Tokom vikenda u Tuzli je održana međunarodna ekspertna panel konferencija “Novi horizonti i pogledi u borbi protiv gojaznosti”.

Učesnici konferencije kroz predavanja i diskusije na multidisciplinaran način su predstavili problem gojaznosti. Svoja klinička i naučna iskustva ljekarima koji liječe pacijente u primarnoj zdravstvenoj zaštiti prenijeli su eminentni endokrinolozi, gastroenterolozi, psihijatri, pedijatri i nutriconisti iz regiona.

Predsjednik organizacionog odbora konferencije prof. dr. Fuad Pašić u svom obraćanju je istakao da je problem gojaznosti poprimio velike razmjere, te da ga ljekari ne mogu sami riješiti i da je potrebno da se kroz različite aktivnosti usvoje novi pristupi, a promjenom paradigme pokuša uticati na bolje ishode u liječenju pacijenata.

Pitanje koje je postavljano više puta tokom konferencije je bilo da li se dovoljno radi na prevenciji i da li postoji prostor za poboljšanje rezultata.

Pored medicinskih stručnjaka koji su gojaznost predstavili kao multidimenzionalan i multidisiplinaran problem, učešće su uzeli i prosvjetni radnici, ekolozi, tehnolozi, te predstavnici lokalne društvene zajednice.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,