Utorak, 7. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Pročitajte znakove koji ukazuju na hipohondriju

Preuzmite sliku

Hipohondrija je poremećaj koji se manifestuje prevelikom opsjednutošću zdravstvenim stanjem. Osobe koje ga imaju često su ubjeđene da imaju bolest koja je opasna po život, iako im doktori nisu postavili nikakvu dijagnozu.

Šta su pokazatelji hipohondrije, piše Aktivni.si, a prenosi City Magazine.

Svaki od svojih simptoma istražujete na internetu

Ovo je nešto što je bar jednom u životu uradila većina ljudi. Problem je ako vam to postane navika i svaki put kada vas nešto boli ili vam se učini da vam tijelo izgleda drugačije, vi provodite sate na internetu ne bi li pronašli rješenje, umjesto da se odmah obratite ljekaru.

Za svaki bol ili manji osjećaj nelagonosti uvjereni ste da je smrtonosan

Svaki put kada, na primjer, osjetite bol u grudima, pomislite da je to simptom ozbiljne srčane bolesti, a svaka glavobolja vas asocira na moždani udar. To nije zdrav način razmišljanja, jer se tokom svog života čovjek razboljeva nebrojeno mnogo puta, a velika većina ovih boljki ne dovodi do najgoreg scenarija.

Stalno ste zabrinuti da ćete se razboljeti

Iako ste savršeno zdravi, u stalnom ste strahu da ćete u svakom trenutku dobiti neku bolest. Zbog toga ste konstantno uplašeni i preterano oprezni. Vodite računa gdje idete, šta radite i šta jedete i pijete, a sve iz ničim utemeljenog osjećaja da ćete se razboljeti. Taj osjećaj vas parališe i ograničava vaš potencijal.

Uprkos uvjeravanjima ljekara da je s vama sve u redu, i dalje ste zabrinuti

Bez obzira šta vam ljekar kaže, vi i dalje nemate mira i iskreno vjerujete da ste bolesni, iako niste dobili nijednu dijagnozu. Zbog ovog vjerovanja, vi često tražite drugo, a ponekad i treće mišljenje ljekara i ne žalite pare koje ste dali za ove usluge.

Ako vam sve što smo napisali zvuči poznato i mislite da ste hipohondar, veoma je važno da potražite stručnu pomoć. Stalno razmišljanje o bolestima može biti veoma stresno, a na kraju zbog slabljenja imuniteta usljed ansksioznosti, može dovesti do pojave prave bolesti.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,