Ponedjeljak, 15. Juli 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Problemi s pritiskom: Ovi savjeti će vam pomoći

Nepotrebno je stalno napominjati kako je za zdravo srce važno održavati krvni pritisak. Ali šta ako vam doktor kaže da ste na samoj granici i da vam prijeti hipertenzija? Ako ne morate piti tablete, nego ste upozoreni da pratite pritisak i malo promijenite životne navike, donosimo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći.

Ne radi se o tipičnim kućnim savjetima, nego o nekim vrlo neobičnim mogućnostima koje daju impresivne rezultate.

Izađite na sunce

Svi znamo da sunce može uzrokovati preuranjeno starenje kože i rak kože, ali jeste li znali da je potrebno i za zdravlje? Stručnjaci tvrde kako je vitamin D važan vitamin koji jača imunološki sistem, kosti, poboljšava raspoloženje i smanjuje rizik od nastanka određenih vrsti raka. Zašto je dobro izlagati se suncu radi krvnog pritiska? Zato što pomaže tijelu pri generisanju dušikovog oksida, plina koji širi krvne žile i tako uzrokuje snižavanje krvnog pritiska.

  • Grlite se

    Zbog svakog se zagrljaja čovjek osjeća dobro, ali zagrljajem možete sniziti i krvni pritisak. Prema studijama naučnika, zagrljaji su potrebni za proizvodnju hormona oksitocina, hormona od kojeg se osjećamo dobro. Studije kažu da oksitocin pomaže u smanjenju učinaka simpatičkog živčanog sistema koji utiče na sužavanje i proširivanje krvnih žila.

  • Uzmite anti-stress lopticu

    Ako je iznenadni porast pritiska izazvan psihičkim uzbuđenjem ili stresom nije ispravno liječiti ga lijekovima za visoki pritisak nego je ispravno smanjiti nivo stresa i uzbuđenja ako je moguće. Baš kao što samo ime kaže, anti-stres loptica će pomoći umiriti živce i riješiti vas stresa. (večernji.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,