Četvrtak, 17. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Previše mesa nije dobro za zdravlje jednako kao ni šećer

Preuzmite sliku

Ako jedete previše mesa to nije dobro za zdravlje jednako kao ni šećer, upozoravaju naučnici iz Australije, a prenosi The Daily Mail.

Stručnjaci vjeruju da protein kojeg ima u životinjskim proizvodima šteti vitkom struku i može potencijalno dovesti do dijabetesa tipa II. I prijašnja istraživanja pokazala su da je konzumacija mesa povezana sa pretilošću ali se smatralo da su tome krive samo masnoće u mesu.

Nova studija, međutim, utvrdila je da je meso ozbiljan problem moderne prehrane i rizik za zdravlje zapravo najviše zbog proteina koji meso sadrži i da direktno doprinosi globalnoj pretilosti. Protein iz mesa se probavlja kasnije od masti i ugljikohidrata, energija koju dobijamo iz proteina tada postaje višak koji se zatim pretvara u mast i deponira po tijelu.

Nisu samo masnoće i ugljikohidrati loši

Modernom prehranom ljudi dobijaju energiju iz drugih izvora. Krivo se smatra da su samo masnoće i ugljikohidrati glavni krivci za pretilost. Sviđalo nam se to ili ne, masti i ugljikohidrati osiguravaju nam dovoljno energije za naše dnevne potrebe.

Naučnici sa sveučilišta u Adelaideu pratili su konzumaciju mesa i stope pretilosti u 170 zemalja. Ustanovili su da je šećer kriv za 50 posto pretilosti, a za drugih 50 posto, krivo je meso, njegov protein i masnoće. I kada su se u obzir uzeli drugi faktori kao nacionalne razlike u prihodima, unosu kalorija i stupnju tjelesne aktivnosti, i šećer i meso imali su jednak utjecaj.

Važno je znati da protein u mesu doprinosi debljanju, kažu australski naučnici i toga moramo biti svjesni. Zbog toga bi trebalo upozoravati ljude da, jednako kao i šećera, konzumiraju manje mesa. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,