Četvrtak, 24. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Preuska odjeća može donijeti kobne posljedice po zdravlje i žena i muškaraca

Uske pantalone su u trendu i žene uglavnom posežu za farmericama koje će im se zalijepiti za noge. Međutim, to može biti kobno po zdravlje.

Stručnjaci ističu neobični slučaj 35-godišnje žene koja je provela četiri dana u bolnici na infuziji, nakon što su preuske pantalone od teksasa zaustavile krvotok u njenim nogama. Žena je pala i na zemlji provela četiri sata, prije nego što su je pronašli pripadnici hitne pomoći.

Ljekari su otkrili da su preuske farmerke oštetile njene nerve i mišiće u listovima, zbog čega su joj oslabili zglobovi.

Žena, čije ime nije objavljeno, pomagala je rođaki u preseljenju i duže vrijeme je provela u čučećem položaju, noseći uske pantalone.

Uveče je osetila utrnulost stopala i teško se kretala. Kada se saplela i pala, nije mogla da ustane, jer nije osjećala donji dio nogu.

Slučaj je objavljen u stručnom časopisu Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry.

Ranije su preuske pantalone povezivane sa meralgijom parastetikom, utrnulošću izazvanom pritiskom na nerv koji se proteže od karlice do butine.

Uske pantalone i muškarcima mogu izazvati mnoštvo problema s genitalijama. Američka ljekarka iz Baltimora, Caren Boil, upozorila je da preuske farmerke mogu da prouzrokuju stanje izazvano oštećenjem nervnog sistema, koje se manifestuje ukočenošću, trnjenjem i bolom u gornjem dijelu nogu. Ovaj poremećaj se javlja usljed pritiska na jedan od nerava u spoljašnjem dijelu butina. Ako se ne oslobodite ove navike, mogli biste da imate trajne posljedice.

Stručnjaci tvrde da preuske gaćice od najlona i sintetike, čak i tankog pamuka, mogu da prouzrokuju kožne infekcije, jer sprečavaju normalno cirkulisanje vazduha. Vlažne i tople sredine idealne su za razvoj bakterija i mikroorganizama, a u rizičnu grupu naročito spadaju žene sa nižim nivoom estrogena, koje prolaze kroz menopauzu ili joj se približavaju. Ali, ni muškarci nisu pošteđeni, jer pripijene gaćice mogu da dovedu do neplodnosti i da oštete testise. U preuskoj odjeći testisi postaju pretopli, proizvodnja testosterona i sperme stagnira, što često rezultira neplodnošću. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,