Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Prepečen tost može da postane kancerogen

Preuzmite sliku

Prepečen tost, pretjerano prženi ili pečeni krompiri nose rizik od raka, upozorili su u kampanji britanski sanitarni zvaničnici koji su ukazali na kancerogena svojstva koja se pojavljuju u pretjerano pečenim namirnicama

Zagorjeli ili zatamnjeli dijelovi namirnica u tim slučajevima sadrže akrilamid, hemijsko jedinjenje koje su 2002. švedski naučnici identifikovali kao potencijalno kancerogeno.

Britanska agencija za bezbjednost ishrane (FSA) navela je da se akrilamid formira u hrani bogatoj amidonom kao što je krompir i hljeb, pri pečenju na visokoj temperaturi.

Da bi se smanjila na minimum izloženost toj hemijskoj substanci FSA predlaže da se pečenje namirnica ograniči i daje potrošačima malo vizuelno uputstvo – volite više boju zlata od braon boje, što je znak predugog pečenja.

FSA navodi da većina ljudi nije upućena u postojanje akrilamida i izražava nadu da će ovom kampanjom sugerisati ljudima da smanje njegovo konzumiranje.

Pokretanje kampanje posebno je primijećeno u britanskim medijima, tako da se danas BBC pitao da li se treba “odreći tosta”.

Tabloid “Daily Mail” je sa svoje strane nastojao da umiri čitaoce tvrdeći, uz pomoć stručnjaka, da osim ako ne jedu 320 komada tosta dnevno dobro prepečen tost nije posebno opasan.

Evropska agencija za bezbjednost hrane (EFSA) navela je da podaci porizašli iz proučavanja životinja pokazuju da su akrilamid, i njen metabolit glicamid, kancerogeni i genotoksični.

U studijama na čovjeku ne mogu sa sigurnošću da se izvuku zaključci da izloženost hrani s akrilamidom izaziva rak. (beta)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje