Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Prehrambene navike trebaju izbjegavati svi koji boluju od artritisa

Preuzmite sliku

Simptomi artritisa mogu varirati od blago frustrirajućih do nesnosno bolnih. Nažalost, to je stanje prilično uobičajeno. Samo u SAD-u zahvata oko 24 posto odraslog stanovništva. 

Iako ne postoji lijek za artritis, postoji nekoliko namirnica za koje je utvrđeno da pomažu u ublažavanju bolova u zglobovima, oteklina i ukočenosti. S druge strane, postoji i nekoliko namirnica koje treba izbjegavati, ali i navika kojih biste se trebali odmah riješiti.

Jedenje previše dodanog šećera

Dodani šećer ne čini dobro oboljelima od artritisa.

“Jedna od najgorih navika je jedenje hrane bogate dodanim šećerima, poput slatkiša, slatkih napitaka i sličnog. Šećer izaziva upalu u tijelu, a artritis se pogoršava sistemskom upalom”, pojasnila je za Eat This dijetetičarka Julie Upton.

Izbjegavanje namirnica biljnog porijekla

Nikome neće škoditi više biljaka na tanjiru. To uključuje voće, povrće, mahunarke, orašaste plodove i sjemenke za koje se pokazalo da imaju protuupalno djelovanje, prenosi index.hr.

“Ove namirnice pomažu u suzbijanju upale jer su bogate antioksidansima i vlaknima, što može pomoći u promicanju zdravih bakterija u crijevima. Studije su pokazale da osobe s artritisom obično imaju ograničenu raznolikost crijevnih bakterija”, napominje dijetetičarka Amy Shapiro.

Jedenje previše slane hrane

Iako sol može biti učinkovit pojačivač okusa, redovno konzumiranje hrane s visokim udjelom natrija može dovesti do nekoliko zdravstvenih problema. To može varirati od glavobolje i nadutosti do visokog krvnog pritiska i povećanog rizika od srčanih bolesti.

Međutim, kada je u pitanju artritis, sol može uzrokovati da stanice povlače vodu, što bi u konačnici moglo pogoršati otečenost. Osim toga, kortikosteroidi, koji se obično koriste za liječenje reumatoidnog artritisa, mogu uzrokovati da tijelo zadrži više natrija, prema The Arthritis Foundation.

Konzumiranje previše zasićenih masti

Istraživanja su pokazala da zasićene masti izazivaju upalu u masnom tkivu, kao i da mogu oslabiti hrskavicu u zglobovima.

“Pokušajte ograničiti ili izbjegavati hranu bogatu zasićenim masnoćama, a to su prvenstveno namirnice životinjskog porijekla, poput crvenog mesa, maslaca, punomasnog sira i drugih punomasnih mliječnih proizvoda”, kaže Upton.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,