Utorak, 9. Marta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Prehlada tokom ljeta: Istine i mitovi

Preuzmite sliku

Ništa nas ne može iznervirati kao prehlada u toku ljeta. Dok se svi kupaju i uživaju, mi kišemo i kašljemo.

Ako ne želite da bolest pokvari vaš odmor, upoznajte činjenice o tome i saznajte kako ih izbjeći. Mitove razotkriva epidemiolog, prenosi Zenskimagazin.rs

Ljetnje infekcije se u osnovi ne razlikuju od zimskih, uzrokovane su istim virusima.

Moraju se ispuniti određeni uslovi kako bi se infekcija razvila. Jedan od uslova je pad imuniteta.

Sladoled i konzumiranje hladnih pića uzrokuje bolest: Mit

Nije bitno da li konzumirate hladne proizvode, riječ je o razlici u temperaturi. Tokom ljeta, uslijed visokih temperatura i naše tijelo se zagrijava. Zbog toga će hladno piće ili sladoled u tijelu izazvati šok. Ovo stanje dovodi do grčeva u krvnim sudovima grla, te olakšava virusima da uđu u naše tijelo i zaraze ga.

Ljeti se prehlada tretira na isti način kao i zimi: Istina

Preporučeni proizvodi protiv prehlade u zimskim danima se preporučuju i u vrijeme ljeta. Ipak, uvijek zapamtite da je najbolja prevencija pravilna higijena. Pranje ruku prije i poslije jela, izbjegavanje dodirivanja lica na javnim mjestima, dezinfekcija… sve to sprječava širenje virusa.

Klima uzrokuje prehlade: Mit

Klima neće izazvati prehladu, ali je u određenim uslovima pravo plodno tlo. Kao što sigurno znate, nikako nije dobro da je velika razlika između vanjske temperature i klimatizirane prostorije.

Ljeti je teže dobiti prehladu: Mit

Ljete se infekcije slabije javljaju i blaže su, ali je ipak vrlo lako prehladiti se. S druge strane, ljeti se bolje hranimo, unosimo puno više vitamina, više se krećemo, i najbolje od svega sunčevo zračenje nam pruža potrebnu dozu vitamina D. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , , ,