Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Prednosti konzumiranja bijelog luka u zimskom periodu

Preuzmite sliku

Bijeli luk se s pravom smatra jednim od najčudesnijih prirodnih lijekova. Zbog bogatog terapijskog sastava, na osnovu bijelog luka izrađeno je mnogo lijekova, a stručnjaci preporučuju da ovaj proizvod upotrebljavate sirov, pogotovo zimi.

Prirodni antiseptik

Mnogo studija potvrdile je da bijeli luk ima brojna antibakterijska svojstva. Tajni sastojak luka je alicin, koji je prirodni antibiotik i najbolje oružje protiv bakterija, gljivica i virusa. Interesantno je da bijeli luk mora da bude prisutan u obroku vojnika i sportista, jer je sposoban da povećava efikasnost i povećava izdržljivost.

Protiv virusa

Bijeli luk je najbolji prirodni lijek za viruse, što je posebno važno u hladnoj sezoni. Posebno će vas bijeli luk spasiti od prehlade, gripe i herpesa. Redovna upotreba ovog proizvoda pomaže u jačanju imuniteta. Stručnjaci tvrde da je dnevna doza bijelog luka za opšte jačanje zdravlja odraslih od 2 do 5 grama svježeg luka.

Za varenje

Bijeli luk je važan jer pomaže stomaku da svari tešku hranu, a takođe uklanja holesterol iz tijela.

Poboljšanje kardiovaskularnog zdravlja

Bijeli luk u ishrani je takođe koristan za kardiovaskularni sistem, jer pomaže da krv postane još tečnija. Ovo smanjuje vjerovatnoću krvnih ugrušaka koji se zaglave u krvne sudove. Dakle, bijeli luk je posebno poželjan za ljude koji su imali srčani udar. Istraživanja ukazuju na to da bijeli luk može imati pozitivan uticaj na arterije i krvni pritisak.

Antikancerogena svojstva

Ljekari nazivaju bijeli luk efikasnom prevencijama protiv raka. Činjenica je da aktivne supstance ovog proizvoda potiskuju slobodne radikale, koje, prema brojnim studijama, doprinose razvoju tumora.

Savjet plus: Ko ne bi trebalo da jede bijeli luk?

Uprkos svim prednostima, bijeli luk ne bi treblo da jedu ljudi koji imaju čir na želucu ili pate od gastritisa.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,