Srijeda, 25. Novembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Pravilnom upotrebom nećete imati razloga za brigu: Evo kako koristiti gel za dezinfekciju

Od početka pandemije potrošnja gelova za dezinfekciju ruku se povećala u nevjerovatnoj meri. Različita sredstva za dezinfekciju postala su osnovni predmet u svakoj kući, torbi ili autu, ali postoji jedna greška koju možda pravite tokom njihovog korištenja.

– Dezinfekcioni gelovi su alat koji treba da koristimo, ali nisu lijek. Potrošači moraju da budu svjesni pravilnog načina korištenja ovog sredstva – rekao je epidemiolog i profesor Kenneth Rondello na fakultetu za njegu i javno zdravlje Univerziteta Adelpfi.

Moguće je da koristite pogrešnu vrstu gela. Rondello preporučuje da kupujete one koji sadrže najmanje 60 odsto etilnog ili 70 procenta izopropilnog alkohola, jer takvi najbolje uklanjaju bakterije.

– Također, trebalo bi pažljivo pročitati uputstva i utvrditi da li sastojci proizvoda ubijaju bakterije, viruse, oba ili ništa od gore navedenog. Ako koristite samo gel koji ubija bakterije, možete da se osjećate zaštićenim, ali vas ne štiti od virusnih patogena poput SARS-CoV-2 –  tvrdi stručnjak i dodaje da neki proizvodi, poput vlažnih maramica za djecu, uopšte nemaju antimikrobna svojstva.

Pravilno korištenje

Rondello savjetuje da izbjegavate proizvode koji sadrže metanol – to može biti štetno za kožu i usta. Ruke treba prati najmanje 20 sekundi, a ovo pravilo su usvojili skoro svi, ali da li ste znali da isto važi i za dezinfekcijski gel? Trljajte ga oko 20 do 30 sekundi ili dok se potpuno ne upije u kožu.

Bez obzira da li ste nešto dodirnuli samo jednom rukom ili vrhovima prstiju, treba da dezinfikujete cijelu ruku. Dakle, dlanovi, prsti, nokti i zglobovi.

Nikako ne dezinfikujte ruke ako su vam ruke vrlo prljave ili masne – gel neće biti efikasan i neće doći do kože. Prvo ih lagano isperite, a zatim upotrebite.

– Imajte na umu da je gel dobra alternativa ako ste u situaciji da u blizini nemate tekuću vodu, odnosno ako vam ruke nisu vidljivo prljave. Ali gel nije zamena za sapun i vodu, koji su najbolje sredstvo za čišćenje prljavštine sa ruku – kaže Rondelo.

Pazite kako i gdje čuvate bočicu sa dezinfekcionim sredstvom. Ne držite ga u frižideru ili na suncu. Slijedite uputstva napisana na bočici. Također imajte na umu da su sva sredstva za dezinfekciju koja sadrže alkohol lako zapaljiva, zato ih nemojte koristiti u blizini otvorenog plamena kao što su upaljači i svijeće.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje