Srijeda, 15. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Poznato je da su cigarete otrovne, a da li znate da mogu biti i zdrave?

Odvikavanje od pušenja je definitivno jedan od najvećih podviga, koji možete da uradite za poboljšanje svog zdravlja. Ipak, najnovije istraživanje pokazuje da naglo ostavljanje pušenja dovodi do porasta rizika od obolijevanja od Parkinsonove bolesti.

Još ranije, naučnici su utvrdili da pušači rjeđe imaju Parkinsonovu bolest, jer nikotin dobro djeluje na mozak, piše Daily Mail.

Kada su istraživači sa Univerziteta u Minessoti analizirali kampanju protiv pušenja, koja je sprovedena sredinom prošlog vijeka, i zaključili su da se u narednim decenijama naglo povećao broj oboljelih od ove opake bolesti.

Na uzorku od 100.000 ljudi, utvrđeno je da je između 1976. i 1985. godine od Parkinsona oboljelo 38,9 posto osoba, a već između 1996. i 2005. ta cifra se popela na 55,9 posto.

  • pusenje-djeca-cigara
  • “Prema statističkim studijama, pušači zaista manje obolijevaju od Parkinsonove bolesti. Ipak, ova teza je teško dokaziva u medicinskoj praksi, pa ćemo na potvrdu morati da sačekamo još neko vrijeme – kaže dr Honglei Chen sa američkog Nacionalnog instituta za zdravstvena istraživanja.

    Međutim, medicinski stručnjaci opominju da je pušenje jedan od najčešćih uzroka neizlječivih bolesti, kao što je rak pluća.

    Osim naglog prestanka pušenja za ovaj katastrofalan porast oboljelih je odgovorna i svijest o simptomima i poboljšano dijagnostikovanje.

    Naime, doktori su sada u mogućnosti da ranije i sigurnije utvrde bolest, nego što su to mogli prije samo četiri decenije.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje