Subota, 21. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Popularni koktel koji se smatra opasnim za srce

Preuzmite sliku

Popularno

Popularni koktel može napraviti dosta štete zdravlju vašeg srca.

Nakon dugog i napornog dana mnogi će odlučiti počastiti se nekim koktelom i na miru uživati u večeri.

Neki će se odlučiti za espresso-martini kako bi se opustili, ali i živnuli od kofeina kojeg ovaj koktel sadrži.

Na kraju krajeva, ovi kokteli su izuzetno popularni u barovima jer dolaze u raznim okusima, a nude i ugodnu aromu kafe zbog koje su ga mnogi zavoljeli, prenosi nova.rs.

Međutim, espresso-martini može biti izuzetno loš po vaše srce.

Mješavina alkohola i kofeina koji je stimulans je nešto što može imati “štetno djelovanje na srce i sve sisteme organa”, objašnjava doktorica Sydney Greene.

“Kofein ubrzava rad srca, podiže krvni pritisak i aktivira središnji nervni sistem”, kaže Greene.

 • Ako već patite od visokog krvnog pritiska, možete izazvati dodatno opterećenje konzumacijom veće količine kofeina koje može negativno da utiče na vaše srce.

  Američko udruženje za srce otkriva da višak naprezanja i oštećenja usljed visokog krvnog pritska može izazvati nakupljanje plaka u koronarnim arterijama, povećavajući rizik od krvnih ugrušaka koji mogu onda dovesti do srčanog udara.

  Vrijedi napomenuti da su istraživači otkrili da samo pijenje kafe može zapravo smanjiti rizik od srčane insufijencije, a problem sa espressom martinijem je u tome što se kafa miješa sa alkoholom.

  “Kofein će prikiriti efekat alkohola zbog čega bi neko mogao da popije više nego što obično može da toleriše”, navodi Sydney Green.

  Studija iz nacionalne medicinske biblioteke je otkrila da miješanje kofeina i akohola može rezultirati prije osjećajam smirenosti nego osjećajem uzbuđenosti, a to može da stvori opasnu kombinaciju.

  Neko može da popije previše, ali to vjerovatno neće shvatiti zbog kofeina u piću. Istraživači su otkrili uzročnu vezu između veće konzumacije alkohola i povećanog rizika od moždanog udara, tako da kofein i alkohol predstavljaju opasnu kombinaciju.

  Osim što utiče na srce, espresso martini nije generalno najzdravije alkoholno piće koje možete da naručite jer ima oko 200 kalorija, istu količinu koju sadrži proteinska plačica, ali bez ikakvih hranljivih sastojaka.

  “Neko će još u piće i dodati čokoladni sirup ili neki drugi sladak sirup, pa ga ovo čini još nezdravijim”, primjećuje Green.

  Na pitanje šta bi bila zdravija opcija za one koji bi željeli da uživaju u piću, doktorica sugeriše da se u potpunosi drže dalje od miješanih pića.

  “Alkohol je toksin za tijelo i nema zdravstvenih koristi od njegovog konzumiranja”, kaže Green. “Ali ako želite da se opustite, manje je štetna opcija je vino, pivo ili neki cider”, piše Eatthis.  (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje