Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pogrešnim načinom kuhanja riže ugrožavamo zdravlje?

Preuzmite sliku

Naučnici kažu kako milioni ljudi širom svijeta ugrožavaju svoje zdravlje jer kuhaju rižu na pogrešan način.

Naime, kako kažu, otrovi i pesticidi koji se nalaze u zemljištu tamo mogu da ostanu, a uglavnom i ostaju, decenijama. Među njima se nalazi i arsen, i to u ogromnim količinama, a nakon toga se zadržava i u riži koja je uzgojena na tom zemljištu.

Od 2016. godine naučnici razmatraju koja je to dozvoljena količina ovog otrova i kada ona prelazi u opasnu. Već je dokazano da hronična izloženost arsenu dovodi do niza zdravstvenih problema – od problema u razvoju djece, preko srčanih bolesti, pa do dijabetesa i raka.

Zbog toga je sproveden i niz istraživanja i eksperimenata kako bi se ustanovilo koji je to način pripreme riže koji može da nam omogući da budemo sigurni u njegovu sigurnost. Tako je profesor Andy Meharg sa Univerziteta Queens u Belfastu u programu na televiziji BBC kuhao rižu na tri načina, piše Blic.

U prvom načinu je na jedan dio riže stavljao dva dijela vode, i pustio da voda ispari u toku kuhanja. Nivo arsena ostao je isti.

U drugom načinu je na dio riže sipao pet istih dijelova vode. Višak vode je nakon kuhanja izbacio, i ispostavilo se da je nivo arsena upola manji.

Treća metoda sastojala se u tome da je ostavio rižu u vodi u toku noći. I eto iznenađenja – nivo otrovnih materija smanjen je za 80 posto.

Kako pravilno kuhati rižu

Izmjerite suhu rižu.
Ostavite je da se natapa u vodi preko noći.
Ujutro je dobro ispirajte sve dok voda ne bude kristalno čista.
Dobro je procijedite.
Stavite je u lonac sa pet puta većom količinom vode, i dodajte malo soli. Promiješajte samo jednom.
Ostavite da proključa, potom sasvim snizite temperaturu i dobro zatvorite lonac poklopcem.
Kuhajte na najnižoj temperaturi još 10 do 15 minuta i ne dižite poklopac.
Pomiješajte viljuškom i ostavite da ostatak vlage ispari pa servirajte. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,