Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Pogrešne cipele mogu da vam zagorčaju život: Narušavaju vaše zdravlje više nego što mislite

Preuzmite sliku

Kažu da se za ljepotu sve trpi, ali i da ljepota ponekad boli. Međutim, guranje noge u one savršene cipele koje su vam, nažalost, premale nikako nije dobra ideja. To bi potencijalno moglo da bude štetnije nego što biste mogli da očekujete.

Pronalaženje pravog para cipela važan je način održavanja vašeg cjelokupnog zdravlja. Nošenje premalih cipela može da dovede do problema, poput deformisanih nožnih prstiju, žuljeva, ravnih stopala i drugih zdravstvenih problema povezanih sa nogama, uključujući haluks valgus (Hallux Valgus), poznat i kao čukalj na stopalu, piše Healthline.

Redovnim nošenjem preuskih cipela takođe rizikujete razvoj dugotrajnog gubitka hrskavice u zglobovima stopala, kao i bolove u peti, poznate kao metatarzalgija, prenosi N1.

Sljedeće stanje izazvano nošenjem neprikladnih cipela su čekićasti prsti, to se obično događa kada prsti počnu da se savijaju. Osim što to prouzrokuje značajnu bol, takođe može da oslabi mišiće  povezane sa stopalom.

Prema pisanju časopisa Very Well Health, uobičajeni pokazatelji da nosite cipele pogrešne veličine uključuju promjene na noktima, gubitak noktiju, žuljeve i iritaciju kože na nogama. U ozbiljnijim slučajevima redovno nošenje premalih cipela može da dovede do bolnog i često nepovratnog stanja koje se naziva periferna neuropatija, odnosno loša funkcija perifernih nerava. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,