Četvrtak, 6. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Pogledajte šta se događa sa tjelesnom masnoćnom kada smršate

Preuzmite sliku

Dijeta i tjelesna svijest postali su toliko popularni da je najmanje 43% ljudi priznalo da je slijedilo određenu prehranu prošle godine.

Međutim, većina nas zapravo ne zna šta se događa s tjelesnom masnoćom kad postanemo vitkiji. Zapravo, način na koji eliminiramo tjelesnu masnoću također je bio zagonetka.

Ne uklanja se sva masnoća kroz kupatilo

Uobičajena zabluda je pretpostavka da se sve naše tjelesne masnoće uklanjaju kroz kupaonicu. Ali istraživanje je otkrilo da se u 22 kilograma masti samo 3,5 kilograma masti zapravo pretvori u vodu i može se transformirati u urin, izmet ili druge tjelesne tekućine, piše Bright Side.

 • Ne pretvara se u energiju

  Iako većina porodičnih doktora, dijetetičara i ličnih trenera i dalje misli da se tjelesna masnoća pretvara u energiju, ta se zabluda već pokazala pogrešnom. Zapravo, naša je energija stalna i ne može se dodavati ili uklanjati, poštujući zakon o očuvanju energije, prenosi Tuzlanski.ba.

  Tijelo salo eliminira disanjem

  Može biti iznenađenje da zapravo plućima eliminišemo tjelesnu masnoću, ali istina je. 84% gotovo svega što jedemo izdiše se kao ugljični dioksid, ali nažalost, to ne znači da će nam jednostavno disanje pomoći da izgubimo višak kilograma.

 • Tajna je jesti manje i više se kretati

  Ako pokušate disati više samo da biste smršali, ne samo da vam neće pomoći, već će uzrokovati hiperventilaciju i vrtoglavicu. Tajna koju su dokazali stručnjaci je ne jesti previše i odabrati rutinu vježbanja koja povećava brzinu metabolizma, poput trčanja ili vožnje biciklom. (Tuzlanski.ba)

 • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,