Četvrtak, 21. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Pješačenjem protiv stresa i do boljeg zdravlja

Preuzmite sliku

Pješačenje je najprirodniji i najlakši vid kretanja koje će vam obezbjediti zdravlje cijelog tijela. Redovno pješačenje ima mnogo pozitivnih efekata na naše psihičko i fizičko zdravlje.

Hodanje je potpuno prirodan i bezbjedan vid rekreacije koju možete da izvodite bilo gdje i bilo kada, bez dodatne skupe opreme i teretane. Dovoljno je samo da imate vremena i dobru volju. Redovna šetnja poboljšava naše psiho-fizičko stanje, jača svaki mišić u tijelu, da pri tom ne izaziva dodatno opterećenje. Osim toga, nakon tridesetominutne šetnje, tijelo počinje sa lučenjem serotonina i endorfina, hormona sreće i na taj način vam u velikoj mjeri umanjuje stres, a znamo da oslobađanje od stresa blagotvorno djeluje i na san.

Kakvo pješačenje je pravilno pješačenje?

Prvo pravilo šetanja je ustvari u vezi sa vašom kondicijom. To znači da morate da hodate brzo, ali bez da se ostanete bez vazduha i da se zadišete. Cilj pješačenja nije zadihanost i umor, nego pravilno, koordinisano kretanje koje je u skladu sa vašim sposobnostima. Vrlo je važno kako hodamo. A to znači, uspravan položaj tijela, i pri svakom koraku težšte ide od pete prema prstima. Pokreti noge moraju biti praćeni pokretima ruku. Da hodate pravilno, posebno ćete osjetiti u zadnjim mišićima nogu i mišićima zadnjice.

Za rekreativno pješačenje, najpogodnije su šumske staze ili staze u parkovima. U prirodi ćete se osjećati oslobodjeno, nadisaćeete se svježeg vazduha, što će vam u svakom slučaju pomoći da lakše prebrodite neke stresne i napete trenutke koji su, nažalost, dio naše svakodnevnice.

Kako to pješačenje koristi našem zdravlju?

Pješačenje na naše zdravlje ima ogroman utjecaj, jer uz redovno pješačenje stičemo kondiciju, a istovremeno smanjujemo vjerovatnost pojave kardiovaskularnih bolesti u starijem dobu. Hodanje je korisno za cirkulaciju krvi u tijelu, jača srce i dovoljno je tri puta po trideset minuta dnevno pješačenja i vaš pritisak će doći u normalu. Pješačenjem ćete lakše i smršati i održavati tjelesnu težinu, jer hodanje ubrzava metabolizam i rad crijeva, a o jačanju i oblikovanju mišića da ne govorimo. Pješačenje takođe podstiče pravilnu raspodjelu kalcijuma u kostima i pomaže u izgradnji koštane mase, što smanjuje vjerovatnoću od osteoporoze, koja je u velikoj mjeri prisutna kod žena. I posljednja, ali ništa manje važna korist pješačenja je pravilan rad pluća i poboljšano disanje.

Pokušajte što više da pješačite

Odlična motivacija i posvećenost za svakodnevne šetnje su psi, ali pored šetnje za njih treba još dodatno slobodnog vremena. Za ovu fizičku aktivnost možete da iskoristite i radno mjesto, i to tako što ćete umjesto liftom ići stepenicama ili za neke manje zadatke po gradu, umjesto auto, koristiti svoje noge. Interesantno je to da smo zbog brzog života i nestrpljivosti, spontanu šetnju gotovo istisnuli iz svakodnevnog života i umjesto da iskoristimo svaku priliku za zdravo pješačenje i brinemo se o svom tijelu, mi sve završavamo autom ili nekom drugim prevoznim sredstvom na točkovima. (ženasamja.me)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,