Petak, 22. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Pio je pet večeri svake nedjelje, a onda je shvatio koliko negativno alkohol utiče na njegov život

Preuzmite sliku

“Zamišljao sam najgore. Mislio sam da umirem…”

Kada Benny Wallington, tada dvadesetdvogodišnji mladić, nije mogao da se oslobodi napetosti u grudima i izrasline na vratu, počeo je da misli da su mu dani odbrojani. Alkohol je tad predstavljao svakodnevnu praksu u njegovom životu, ali je smatrao da to ne predstavlja problem.

– Zamišljao sam najgore. Mislio sam da umirem. – priseća se Beni.

Otišao je na pregled kod četiri različita ljekara kako bi otkrio uzrok misterioznih simptoma, a onda je ustanovljeno da pati od anksioznosti.

– Nastavio sam da pijem i poslije fakulteta, pa sam svaki dan brinuo da li ću dobiti otkaz. – kaže Benny.

Iako je alkohol bez sumnje doprinosio njegovom klimavom mentalnom zdravlju, Benny nije bio spreman da se suoči sa svojim problemom. Ali, nekoliko godina kasnije, anksioznost ga je sustigla.

– Opet sam pio kao nekad. Čak četiri ili pet večeri sedmično. Tek tada sam shvatio da je situacija ozbiljna. – ističe Benny.

Danas ima 33 godine i shvata da je kroz alkoholisano stanje maskirao simptome anksioznosti. Potražio je pomoć stručnjaka i sad kaže da se nalazi na “lijepom, mirnom mjestu”.

Pisac Chris Ryan je imao slično iskustvo. Iako to tad nije uviđao, postojala je očigledna veza između njegovog pijanstva i sve goreg mentalnog stanja.

– Piće je predstavljalo veliki dio mog života, ali to nije bilo nešto čemu sam pridavao mnogo pažnje. Mahmurluci su me činili depresivnim. Budio sam se osjećajući se užasno, a onda bih se isto tako osjećao cijeli dan. Međutim, nisam uspio da povežem dva i dva – napominje Chris.

Psiholog Brioni Leo ukazuje na negativan uticaj alkohola po mentalno zdravlje ljudi.

– Redovno konzumiranje alkohola, čak jedno ili dva pića dnevno, može uzeti maha po raspoloženje ili san. Alkohol nas u trenutku ispijanja može učiniti energičnim i euforičnim, međutim, naredni dan efekat je obično veoma drugačiji. Možemo se osjećati depresivno, tužno, nemotivisano, beznadežno – kaže Leo i dodaje:

– Kad pijemo, blokiramo glutamat, neurotransmiter u našem mozgu, a to nas čini opuštenima. Ali, kad legnemo da spavamo, naš mozak i dalje radi kako bi proizveo više glutamata, pa se budimo sa njegovim viškom, a to nas čini mnogo anksioznijim i rasijanijim nego inače.

Drugi uticaj koji alkohol može imati po naše zdravlje je kroz san, jer utiče na kvalitet našeg spavanja.

– Nakon spavanja se budimo umorni jer alkohol utiče na našu REM fazu. San ima regulatornu ulogu u našem raspoloženju i energiji. Ako je to narušeno, nećemo se osjećati dobro na raznim poljima, uključujući i mentalno zdravlje – završava Leo. (Telegraf.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,