Srijeda, 28. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Pidžame su leglo bakterija: Koliko često ih trebamo prati?

Preuzmite sliku

Možda niste nikada o tome razmišljali ili ste to smatrali nevažnim, no nakon što pročitate reči stručnjaka, vjerovatno ćete pridati više pažnje redovnom i temeljnom pranju svojih pidžama.

Kako objašnjava Harpa Gretarsdetir, stručnjak za modni marketing islandskog brenda IceWear “pidžama je jedina intimna odjeća koju obično nosimo više dana zaredom, a mnogi pidžamu oblače direktno na kožu, bez donjeg veša. Zbog ove navike vaša pidžama tokom šest do osam sati sna postaje savršeno leglo bakterija.”

No to nije sve.

“Dodajte tome činjenicu da ljudsko tijelo odbaci negdje između 30 i 40 hiljada ćelija kože na sat te da pidžama često vrvi od potencijalno nadražujućih sredstava i gadnih stvari koje zapušavaju pore”, dodaje Gretarsdetir, prenosi tportal.

Koliko često bi onda trebalo da peremo pidžame?

Gretarsdetir preporučuje pranje pidžame nakon tri do četiri nošenja, ali ako se kupate ili tuširate prije spavanja, možete produžiti ovo razdoblje nošenja bez pranja na najviše pet do sedam noći. Ako ste skloni noćnom znojenju ili imate posebno znojnu i/ili masnu kožu, ona savjetuje da pidžamu mijenjate i češće. U nekim slučajevima to je poželjno čak svakodnevno.

“Uopšteni savjet koji bismo dali onima koji se češće znoje jeste da pidžamu mijenjaju svaki drugi dan (ako ne i svakodnevno). To pomaže u sprječavanju mirisa i nakupljanja prljavštine, kao i pružanje čišćeg i svježijeg osjećaja prilikom sljedećeg oblačenja pidžame”, poručuje Gretarsdetir.

Pidžame bi uvijek trebalo prati u vrućoj vodi, na 60 ili više stepeni, kako bi ubili sve bakterije. Međutim, ako više volite hladno pranje koje odjeći može pružiti mekši osjećaj, svakako dodajte proizvod za pranje veša koji u sebi ima dezinficijens i ubija 99,9% štetnih bakterija.

Zašto je važno redovno pranje pidžame?

Osim što ćete ubiti bakterije i spriječiti iritacije, redovno pranje pidžame korisno je i za druge ukućane – sprječava širenje gljivica i neugodnih mirisa.

“Ukratko, pidžama je leglo mikroba i drugih potencijalno gadnih bubica, gljivica i stvorenja vidljivih pod mikroskopom”, upozorava Gretarsdetir.

“Ne samo da neredovno pranje i presvlačenje pidžame stvara prljavo i smrdljivo okruženje, već takođe može da omogući nastanak infekcija i iritacija, zbog čega bakterije i prljaviština dolaze u kontakt s eventualnim ranama ili drugim dijelovima tijela, što potencijalno može dovesti do pojave određenih bolesti ili do izbijanja akni i drugih problema s kožom”, upozorava Gretarsdtir.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,