Subota, 4. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Pet zabrinjavajućih reakcija organizma na plijesan u vašem domu – iako je ne vidite…

Preuzmite sliku

Svaka plijesan koja proizvodi mikotoksine može biti prilično otrovna. Jedna od alarmantnijih sorti je Stachybotrys chartarum – gusta, crna plijesan koja se obično nalazi tamo gdje je prisutna vlaga. Ona može izazvati brojne zdravstvene probleme, poput trajnih glavobolja, proljeva, poteškoća s disanjem i još mnogo toga.

No, i druge vrste plijesni mogu izazvati probleme. Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC9 navodi da “sve vrste plijesni treba tretirati na isti način s obzirom na potencijalne zdravstvene rizike i uklanjanje.”

Ovo je pet znakova koji ukazuju na to da imate plijesan u kući.

Suze vam oči

Alerglog i imunolog Purvi Parikh objašnjava da ljudi mogu imati alergijske reakcije na plijesan, a simptomi peckanje, svrbež i suzenje očiju, kašalj i začepljenost nosa.

Ako primijetite ove simptome i sumnjate na plijesan, preporučuje se da dvije sedmice pratite svoje reakcije kako biste ustanovili pojavljuju li se ti simptomi samo u određenim sobama ili samo kada ste kod svoje kuće. Također, preporučuje se i da posjetite alergologa kako biste potvrdili alergiju na plijesan, prenosi N1.

Koža vas peče

Ako ste alergični na mikotoksine, osjetit ćete trnce, svrbež ili peckanje na koži kada dođete u kontakt s plijesni. Vaše tijelo reaguje tako da oslobađa histamine, a kao rezultat može se javiti suha koža te se može javiti svrbež ili vam se kože moža ljuštiti. Također, može se pojaviti i osip.

Astma

Spore plijesni mogu pronaći put do pluća i izazvati jače simptome astme. Ako vam se čini da imate sve većih problema s astmom, moguće je da u kući imate plijesan koju dosad niste primijetili. Nadalje, plijesan može uzrokovati rijetko, ali prilično ozbiljno stanje koje se naziva alergijska bronhopulmonalna aspergiloza. Riječ je o ozbiljnijoj alergijskoj i upalnoj reakciji koja dovodi do jakog kihanja, kašljanja i kratkoće daha.

Mjehurići na zidovima

Ako ste primijetili mjehuriće na zidovima, a posebno u kupaonici ili u blizini prozora, moguće je da imate problema s plijesni. Naime, jedan od glavnih uzroka poajve takvih mjehurića je vlaga, a gdje ima vlage, vjerovatno ima i plijesni.

Kašljate, ali niste prehlađeni

Spore mikotoksina mogu doći do pluća i uzrokovati hronični, dugotrajni kašalj, piše RD. Ako vas muči takav kašalj, trebali biste se javiti alergologu. Ako dobijete pozitivan test na plijesan, sljedeći korak je angažiranje stručnjaka koji će iskorijeniti plijesan i riješiti problem. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,