Četvrtak, 27. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Pet zabrinjavajućih promjena koje se mogu pojaviti na jeziku: Nikada ih ne biste trebali ignorisati

Preuzmite sliku

Lako je zaboraviti na zdravlje jezika, a zapravo je važno paziti na njega jer neki znakovi koji se na njemu mogu pojaviti mogu ukazivati na ozbiljniji problem. 

Prema WebMD-u, na ovih pet znakova treba obratiti pažnju:

Bijele fleke

Bijele fleke na jeziku mogu ukazivati na gljivičnu infekciju. Ako imate bijelu fleku na jeziku koja ne nestaje, provjerite kod zubara ili ljekara opšte prakse šta savjetuju, prenosi index.hr.

Crni jezik

Antacid je sastojak lijekova za ublažavanje žgaravice i nadraženog želuca. Kad se pomiješa sa slinom, može uzrokovati crnu boju jezika. Dobra vijest je da će crnilo nestati nakon što prestanete uzimati lijek.

Jarko crveni jezik

Jarko crveni jezik može biti simptom šarlaha ili Kawasakijeve bolesti. Međutim, ako se uz crvenilo javlja i bol, to bi mogao biti znak nedostatka vitamina B3.

Osjećaj žarenja

Ako vam se čini da ste opekli jezik ili imate metalni okus u ustima, to bi mogao biti znak problema sa živcima. Stanje je poznato kao sindrom žarenja usta, a drugi zdravstveni problemi koji se očituju ovim simptomom mogu biti povezani s refluksom kiseline i dijabetesom.

Kvržice na jeziku

Kvržice mogu zapravo biti afte. Prilično su bolne, ali obično prolaze same. Također, kvržice mogu biti znak iritacije.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,