Ponedjeljak, 21. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Pet simptoma koje vam otkrivaju nokti o stanju organizma

Promjene na noktima su najčešće bezazlene, ali mogu da ukazuju na to da bi trebalo da posjetite doktora, evo u kojim situacijama.

Vaši nokti govore mnogo o vama i ne mislimo ovde samo na naviku grickanja noktiju. Dok je većina promjena ipak znak starenja ili čak posljedica stalnog bojenja lakovima, neke promene na noktima mogu da ukazuju na ozbijnije zdravstvene probleme.

Požutjeli nokti

Pretjerano bojenje noktiju može da utječe na promjenu prirodne boje nokatne ploče i uglavnom nije razlog za paniku. Međutim, ako ne bojite nokte često, onda žućkasta nijansa može da ukazuje na zdravstvene tegobe pluća, kao i limfom.

Pobijeljeli nokti

Ovo je tipičan znak starenja, ali ne i ako ga prate dodatni simptomi. U tom slučaju može da ukazuje na probleme sa bubrezima, jetrom ili srcem.

Braon ili smeđe pruge

Tamno braon linija koja se može javiti na nokatnoj ploči, kao i braon pigmentacija koja se može javiti u uglovima nokta potencijalno može da bude znak melanoma. U tom slučaju vas savjetujemo da odete kod dermatologa, ukoliko se rano dijagnostifikuje melanom može da se izliječi bez komplikacija.

Konkavna ploča

Ako je vaša nokatna ploča konkavnog oblika, odnosno podsjeća na kašiku, umjesto da bude ispupčena, radi se o koilonihiji (koilonychia). Nastaje kao posljedica lošeg metabolizma gvožđa, i najčešće je znak anemije.

Odvajanje noktiju od prsta

Najčešće se dešava kao posljedica povrede, ali može da ukazuje i na psorijazu. Ako ovo obuhvati više noktiju istovremeno, to može da bude znak hipertiroidoze. (cosmopolitan.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje