Ponedjeljak, 4. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pet razloga zašto vas muče grčevi u trbuhu, a nemaju veze sa menstruacijom

Preuzmite sliku

Prije nego nazovete ginekologa, pročitajte šta još može biti uzrok grčevima u trbuhu

Grčevi su izuzetno neugodna pojava, a poznata probadajuć​a​ bol vas može ostaviti bez daha. Šta ako oni nastupe naglo, bez vidljivog razloga i puno prije PMS-a?

Na grčeve u trbuhu se ljekarima pacijenti često žale, a posebno su naglašeni kod nekih žena prije i tokom menstruacije,ali postoje i drugi faktori koji mogu uzrokovati ovu pojavu bilo kada.

1. Istegnuli ste mišić

Nisu svi grčevi povezani sa crijevima i menstruacijom, nekada se može raditi i o​​ istegnuću abdominalno​g​ mišića. Može to biti posljedica neke vježbe ili nespretnog pokreta. Tu vam može pomoći odmor i hidratacija.

2. Zatvor

Uredna dinamika pražnjenja crijeva je važan dio zdravlja. Po iskorištavanju hranjivih sastojaka hrane, neiskorištene otpadne tvari dospijevaju u debelo crijevo… Ukoliko u tom vremenu ne dođe do njihove eliminacije iz organizma, počinju se nagomilavati uz razvijanje raznih simptoma poput nadutosti, nelagode ili, primjerice, oslabljenog apetita.

3. Upalne bolesti crijeva

Ulcerozni kolitis je upalna bolest crijeva koja najčešće zahvata​ jedan dio debelog crijeva (kolona) i rektum, a nema poznatog uzroka. Uzrokuje čireve na sluznici rektuma i debelog crijeva, što rezultira bolovima u trbuhu, proljevom, često pomiješanim s krvlju i gubitkom težine. Riječ je o bolesti koja ima razdoblja bez simptoma koja se izmjenjuju s izrazito naglašenim simptomima. Iako se simptomi ulcerativnog kolitisa ponekad mogu povući sami od sebe, potrebno je potrebno liječenje kako bi se postigla remisija.

4. Ovulacija

Vaše tijelo može slati signale o ovulaciji u obliku bolova ili grčeva u donjem dijelu trbuha koji su obično lokalizirani na strani na kojoj ćete ovulirati, a to je ono što nazivamo bolnom ovulacijom.

Ako obraćate pozornost na promjene u tijelu, onda ćete primijetiti i još neke promjene poput nadutosti, osjetljivih grudi i prozirnog iscje​tka.

5. Plinovi

Jedan od najpoznatijih razloga stvaranja plinova je nadutost koju karakterizira veća količina zraka (plinova) u crijevima i osim što uzrokuje grčeve i zatvor, može biti izrazito neugodna pojava ako smo na poslu ili u društvu. (ordinacija.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,