Nedjelja, 1. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Pet razloga zašto trebamo jesti košpice lubenice

Preuzmite sliku

Blagotvorne koštice sadrže i triptofan, koji sudjeluje u proizvodnji serotonina, ublažava stres i depresiju…

Košpice lubenice navikli smo bacati, vjerovatno jer nas od malih nogu uče da ih nije dobro jesti. No istraživanja pokazuju da su male crne sjemenke pravi izvor zdravlja, prenosi Zadovoljna.hr.

 1. Smanjuju nadutost

Sjemenke lubenice sadrže vlakna koja pozitivno utiču na rad probavnog trakta i tako olakšavaju nadutost.

2. Sadrže kalij

Ovaj mineral reguliše količinu vode u našem organizmu, pa tako smanjuje otekline zglobova i stopala.

3. Pružaju zaštitu od UV zračenja i podmlađuju kožu

Košpice sadrže vitamin E, koji utiče na zdravlje kože, a sprječava fleke i pjegice. Također, pune su antioksidansa, čime usporavaju proces starenja kože.

4. Jačaju naš imunitet

Zahvaljujući brojnim drugim mineralima koji se nalaze u košticama, poput željeza, bit ćemo zdraviji ako ih jedemo. Sadrže i triptofan, koji sudjeluje u proizvodnji serotonina, a taj se element inače koristi u liječenju stresa i kliničke depresije.

5. Sadrže magnezij i cink

Oni su bitni u funkcionisanju cijelog organizma.

Ako ste pomislili kako ćete sada morati žvakati tvrde crne sjemenke, ne brinite. Lakše je napraviti čaj od njih.

Sastojci:

4 kašike zdrobljenih sjemenki
2 litra vode

Priprema:

Prokuhajte sjemenke 15-ak minuta u kipućoj vodi i to je to.

Osim čaja, zdrobljene sjemenke možete iskoristiti i u soku od lubenice, a sve zajedno izblendate u blenderu i začinite s nekoliko listića svježe mente. Možete ga piti toplog ili hladnog. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,