Četvrtak, 16. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Pet razloga zašto je zob izvrsna za početak dana

Preuzmite sliku

Svi smo već naučili da nije zdravo preskakati doručak i da je taj najbitniji obrok, kako ga mnogi nazivaju, ujedno i preduslov za dobar početak dana. Vaš bi doručak trebao sadržavati proteine, voće, povrće ili cjelovite žitarice.

Prema mišljenju mnogih nutricionista, jedna cjelovita žitarica savršen je sastojak jutarnjeg obroka, a to je zob. Ako je ne konzumirate, ovo je pet razloga zašto biste trebali početi:

Zob sadrži i topiva i netopljiva vlakna.

Topljiva vlakna tvore viskozni gel koji pomaže smanjiti holesterol i stabilizirati nivo glukoze u krvi. Netopljiva vlakna pomažu pri sprječavanju zatvora i poboljšavaju rad crijeva. I srce i probavni sistem će vam biti zahvalni.

Kalorijska vrijednost

Jedna šoljica kuhane zobene kaše sadrži oko 150 kalorija, četiri grama vlakana i šest grama proteina. Ovaj će vas moćni obrok držati sitima do ručka bez problema.

Zobni minerali

Zob sadrži važne minerale. Zobena je kaša bogata hranjivim tvarima poput tiamina, magnezija, fosfora, cinka, mangana, selena i željeza.

Nema glutena

Zob je bez glutena, ali imajte na umu da neki proizvođači proizvode na istoj opremi kao i druga potencijalno onečišćena zrna, zato pažljivo čitajte oznake na hrani.

Stvaranje osjećaja sitosti

Zob bi mogla kontrolisati vašu težinu tako što će vas duže držati sitima. Nažalost, ugljikohidrata se često plaše oni koji se žele riješiti nekoliko kilograma, ali birajući cjelovite žitarice mogli bismo umanjiti glad. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,