Petak, 2. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Pet razloga bola u grudima koji nisu povezani sa srcem

Preuzmite sliku

Razlog fizičkog bola može biti psihički, ali i obrnuto.

Kada god se javi osjećaj bola u prsima, obično se pomisli na srce i probleme sa srcem. Međutim, mnogo je drugih okidača ove neugodne pojave, a pogledajte koji su najčešći.

Ljudsko tijelo je besprijekoran mehanizam koji je povezan više nego mi to mislimo. Tako, naime, razlog fizičkog bola može biti psihički, ali i obrnuto. Ni neugodna bol u prsima, koja se tako često javlja, nije izuzetak. Osim bola u prsima kao psihosomatske posljedice, pogledajte koji su najčešći uzroci.

Žgaravica

Osjećaj pečenja u grudima, poznatiji pod nazivom žgaravica, javlja se zbog vraćanja želučane kiseline u jednjak zbog koje se i javlja neugodno pečenje. Ova se bol obično javlja do sat nakon obroka, a osim hrane uzroci mogu biti i različiti lijekovi, emocionalni stres i pušenje, ali i brzo gutanje hrane, kao i ležanje nakon jela. Žgaravica se može prevenirati sporim jedenjem, žvakanjem hrane, izbjegavanjem ljute hrane i sl, prenosi Business Magazine.

Istegnuti mišići

Nakon posjete teretani, ali i bilo kakvog drugog dizanja velikog tereta često se dogodi opterećenje na prsne mišiće. Bol koji se tada javi je sličan infarktnom bolu. Najbolji savjet svakako je da se ne opterećujete dizanjem teških predmeta.

Herpes zoster

Riječ je o zaraznoj bolesti usljed koje se na koži pojavljuju bolni mjehuri ispunjeni tekućinom. Osim iziritirane, upaljene i bolne kože, bolovi se mogu javiti i u prsima, posebno ako se osip nalazi na prsima. Što se tiče liječenja, ne postoji lijek koji može uništiti virus herpes zostera. Ono što se može učiniti jest održavati kožu čistom kako bi se spriječila bakterijska infekcija.

Problemi s gušteračom

Samo zato što uzrok bola u srcu ne upućuje na srčani udar, ne znači da je bol bezopasan. Naime, intenzivni bolovi u prsima mogu upućivati da nešto nije uredu s vašom gušteračom. To često može označavati neku infekciju. Ako vam bol potraje, trebali biste se svakako javiti ljekaru, a tretman će obično uključivati antibiotike i lijekove protiv bola.

Kostokondritis

Ovo stanje zapravo označava upalu hrskavice u grudnom košu. Tačan uzrok je nepoznat, a pretpostavlja se da može biti trauma od neke fizičke povrede, fizički napor, neki virusi ili određene vrste artritisa. Kod liječenja ovoga stanja najčešće se koriste lijekovi za ublažavanje bola.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,