Utorak, 29. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Pet proizvoda koje djevojke treba da izbjegavaju nakon tridesete

S godinama se u tijelu događaju promjene koje zahtijevaju preispitivanje mnogih navika, uključujući i prehrambene.

Tako je američka publikacija My Domaine, zajedno sa stručnjacima iz oblasti zdrave ishrane i vodećim nutricionistima, sastavila listu od 5 proizvoda koje treba izbjegavati poslije 30 godina, posebno za žene, prenosi Ženski magazin.

Šećer, koji izaziva upalne procese u tijelu i oštećuje vlakna kolagena i elastina, koji su odgovorni za mladost i zdravu kožu, je prvi na listi. Štaviše, odbijanje čistog šećera neće riješiti problem, jer mnogi proizvodi sadrže “skriveni” šećer, čiju količinu takođe morate da regulišete. Slijede razni vještački začini i umaci: stručnjaci preporučuju da ih zamijenite prirodnim začinima i ručno pravljenim umacima.

Djevojkama poslije tridesete savjetuje se da napuste nekvalitetne tjestenine, dozvoljavajući sebi samo tjestenine napravljene od cijelog zrna pšenice. Iz ishrane treba isključiti i pečenje i bijeli hljeb koji sadrže veliku količinu šećera i glukoze koji mogu da poremete u organizmu proizvodnju kolagena i mnogih proteina.

Preferirajte integralni hleb i zdrave slatkiše. Uprkos svim mitovima o prednostima dijetalnih pića, stručnjaci ne preporučuju njihovo uzimanje djevojkama nakon 30. godine: štetne materije u njihovom sastavu negativno utiču na hormone štitne žlijezde. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,