Subota, 28. Marta 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Pet ozbiljnih zdravstvenih stanja čiji bolovi podsjećaju na zubobolju

Iako na prvi znak bolova oko vilice pomisliš na zubobolju i tražiš broj svog stomatologa – možda ipak trebaš pričekati jer ti, nažalost, on neće moći uvijek pomoći.

Mnogo je razloga zbog kojih može doći do zubobolje – šupljina u zubu, karijes, osjetljivost zuba ili pulpitis, no izgleda da nisu svi bolovi na području vilice uzrokovani stomatološkim problemima.

Problemi sa vilicom

Iako ti se čini kao zubobolja, možda zapravo nije problem u tvojim zubima već u vilici. Bolovi na tom području mogu nastati kao rezultat disfunkcije temporomandibularnog zgloba, što uzrokuje takozvano zaključavanje vilice.  U tom slučaju dolazi do grčenja mišića vilice te nastaje problem prilikom otvaranja usta.

“Temporomandibularni poremećaji su tipično multifaktorni, ali su većinom povezani s poremećenim pokretom kondila mandibule u glenoidnoj fosi ili u odnosu na diskoidnu hrskavicu zgloba. Uzroci za taj poremećeni pokret su stiskanje zuba i škrgutanje, trauma, artritis i malokluzija te nedostatak zuba. Čak i trauma uzrokovana neprekidnim žvakanjem žvakaće gume može biti dovoljna da se zglob ošteti,” navodi MSD priručnik dijagnostike i terapije.

Sinusitis

“Sinusitis je upala paranazalnih sinusa izazvana virusnim, bakterijskim ili gljivičnim infekcijama ili alergijskim reakcijama. Simptomi su začepljenje i kongestija nosa, gnojna rinoreja, kašalj, bol u području lica, malaksalost i ponekad, temperatura”, prenosi MSD. Kod upale maksilarnog sinusa bol i pritisak mogu se stvarati na stražnjim zubima, budući da su korijeni ovih zuba blizu dna sinusa. Zbog toga često dolazi do zabune između sinusitisa i zubobolje.

Problemi sa srcem

Problemi sa srcem ponekad se mogu odraziti na različitim dijelovima tijela. Obično je to bol u lijevom ramenu i ruci, no često se dogodi i da se bol pojavi u donjim zubima i čeljusti. To može biti i znak angine, koja obično nastaje zbog začepljenih arterija koje srce opskrbljuju krvlju, a to može dovesti do srčanog udara. Stoga, ako imaš zdrave zube, ali osjećaš bol u njima, možda trebaš posjetiti kardiologa.

Sijalolitijaza – kamenac u žlijezdama slinovnicama

Sialolitijaza je bolest koja nastaje u žlijezdama slinovnicama, a nastaje kada se u njima pronađe kamenac, dovoljno velik, koji ih začepljuje. Spomenuto začepljenje izaziva zubobolju, a pogođena žlijezda može i nateći što će izazvati oticanje lica, bol, a možda i infekciju, prenosi MSD. Kako bi provjerila o čemu se radi, neophodan je rengenski snimak.

Bolest pluća

Bolest pluća može utijecati na zube, ali i loši zubi mogu uticati na zdravlje pluća, a bol koja se odnosi na predio zubi i vilice jedan je od znakova raka pluća, raka usne šupljine, raka žlijezda slinovnica ili tumora vilice, prenosi MissZdrava. MSD navodi kako “iz čeljusti potiče niz dobroćudnih i zloćudnih tumora”, a njihovi simptomi su edem, bol i neobjašnjivo klimanje zuba. Neke tumore moguće je otkriti na rutinskim rendgenskim snimkama zubi, a njihovo liječenje ovisi o dijelu i vrsti tumora. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,