Četvrtak, 9. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Pet neugodnih kožnih problema koje možete “zaraditi” u teretani

Idući put kad se budete znojili na nekoj od sprava u teretani, sjetite se svih onih koji su na njoj znojili prije vas.

Osim znoja, drugi korisnici sprava za vježbanje na njima mogu ostaviti i neke druge neugodne tragove, poput virusa, bakterija i gljivica koje mogu izazvati neugodne, odbojne, a ponekad i vrlo ozbiljne kožne probleme, piše Živim.hr. Evo pet najčešćih problema koje možete “zaraditi” u teretani:

1. Lišaj na koži

Radi se o gljivičnoj infekciji koja zahvata površinski sloj kože, a očituje se crvenilom u obliku prstena. Ponekad svrbi, ali inače nema drugih popratnih simptoma, a može se pojaviti bilo gdje na koži, iako su najčešće zahvaćeni trup, ruke i bedra. Gljivice se razmnožavaju u vlažnom ambijentu kao što su znojne površine sprava u teretanama, a veći je rizik za infekciju ako imate na koži neke manje posjekotine ili oštećenja.

No, možete se zaraziti i samim kontaktom s kontaminiranom površinom, primjerice ako legnete na klupu ili strunjaču koja nije bila obrisana nakon upotrebe. Lišaj se liječi bezreceptnim kremama na bazi klotrimazola, a ako potraje duže od desetak dana, idite dermatologu kako bi vam propisao jači lijek.

2. Stafilokok

Infekciju uzrokuje bakterija stafilokok, koja nije tako česta u teretanama, ali ako se zarazite, problem može biti ozbiljan. Infekcija stafilokokom obično izgleda kao gnojna bubuljica na koži, topla na dodir, koja postupno raste. Moguća je i povišena temperatura te bol na mjestu infekcije, a ta dva simptoma ukazuju na to da je infekcija već prodrla dublje u kožu. Infekcija se prenosi kroz otvorene rane i oštećenja kože, primjerice ako dijelite svoj peškir s nekim ili ako vježbate na prljavoj podlozi. U slučaju takve infekcije morate otići ljekaru, koji će vam propisati antibiotik. Soj stafilokoka koji se naziva MRSA može biti smrtonosan ako uđe u krvotok, zato se ne šalite s takvim infekcijama. Sva oštećenja kože zaštitite flasterima te uvijek nosite svoj ručnik i stavite ga na podlogu na kojoj vježbate.

3. Folikulitis

To je specifičan oblik infekcije stafilokokom koja se razvija kad bakterija uđe u korijen dlačica i tamo uzrokuje upalu. Očituje se bubljicama na mjestima gdje rastu dlačice, primjerice na nogama. I ova bakterija voli obitavati na znojnim, vlažnim površinama, a rizik za zarazu je veći ako imate neka oštećenja kože.

Topički antibiotici mogu pomoći u uništavanju bakterije. Jedan od načina da izbjegnete ovu infekciju jest da prije odlaska u teretanu ne brijete noge.

4. Atletsko stopalo

I ovdje je riječ o gljivicama (tinea pedis), ali onima koje su lokalizirane na stopalu. Ova vrsta gljivica je vrlo česta na javnim mjestima kao što su dvorane za vježbanje, a pogoduje im vlažan ambijent, primjerice poput tuš-kabina. Također, ako neko u dvorani ima takvu infekciju pa u garderobi izuje patike i hoda bos, a onda vi šetate po istom tom podu, možete se zaraziti. Bezreceptni sprejevi protiv gljivica mogu pomoći u rješavanju problema, ali ih treba primijeniti što prije jer, ako se ne liječe, gljivice se mogu raširiti i izazvati hroničnu infekciju.

5. Bradavice na tabanima

Uzrokuje ih HPV, a izgledaju kao male izbočine u boji kože. Može se javiti samo jedna bradavica, ali često dolaze u nakupinama, i to uglavnom na tabanima ili dlanovima. I ovaj virus voli vlažan ambijent pa i njega možete pokupiti hodajući bosi po garderobi.

U liječenju mogu pomoći bezreceptne kreme i otopine na bazi salicilne kiseline koje treba nanositi na bradavice, pazeći da ne dotaknete okolnu kožu. Ako ne prođu nakon nekoliko mjeseci, idite dermatologu. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,